Бутан – земята на дракона

0

Бутан

Бутан се намира в югоизточния склон на Хималаите, която цивилизация датира от 2000 г. пр. Хр.
В момента Бутан е обитавана от различни етноси, които все още продължават да живеят в изолация, поради огромните планински проходи. До 17-ти век, традиционното наименование на страната е – Drul Ul или „Земя на дракона“. 1907 г. е изключително важна година за историята и бъдещето на Бутан – тогава е избран първия крал на страната – Угиен Вангчук. С признаването на титлата му от Британската империя започва и съвременната история на Бутан.  През 2008 г. Бутанската партия на мира и просперитета формират първото демократично избрано Народно събрание.
Националната религия е клон на Махаяна будизма, наречено „Друкпа Кагиупа“. Официалният език е Dzongkha, който е подобен на Тибетския. Националният флаг на Бутан разполага с бял дракон, заобиколен от жълт и червен цвят. Дракона представлява просперитета. Жълтия цвят е символ на монархията, а червеното означава будизъм. Националния празник на страната е 17-декември, който е в памет на установяването на монархията от 1907 година. Рождения ден на Краля – 11 ноември и деня на коронацията 2-ри юни, също са важни национални празници.
Населението на Бутан е разделено по етнически и регионални линии. Те са Bhote (50%), етнически непалци (35%) и около 15 % са мигриращите местни племена. Централният хималайски район е обитаван от хората Друкпа, като начина им на живот изцяло е свързан със земеделие, животновъдство и търговия.
Над 72% от Бутан все още е залесена и е най-важната част от високото био-разнообразие на източната част на Хималаите. Несъмнено, Бутан е за онези от вас, които търсят едно по-различно пътешествие. Пътешествие което ще ви докосне до непокътната природа, много приключения и докосване до една древна цивилизация, която е останала същата каквато е била и преди хиляди години.

Share.

Leave A Reply