Истанбул – втора част

0

Босфора
Босфора, известен още като Истанбул проток, е пролива, който формира границата между европейската част на Турция (Румелия) и азиатската част (Анадол). Босфора е най-тесния пролив в света, които е използван за международно корабоплаване. Той свързва Черно с Мраморно море, който е свързан чрез Дарданелите към Егейско море и по този начин до Средиземно море. Протока е дълъг 30 километра, с ширина между 700 и 3700 метра.

Босфора Истанбул Турция

Музеят Kariye
След Света София, музеят Kariye е най-важният византийски паметник в Истанбул. Сградата е построена към края на 11 век и е посветена на Христос Спасителя. След турското завоевание, църквата остава безлюдна за известно време и през 1511 е превърната в джамия, чрез добавянето на минаре. Тя се превръща в музей през 1948г., като нейните стенописи са били почистени и възстановени от Американския институт на византийски проучвания.
Стените са украсени с превъзходни мозайки, които илюстрират сцени от живота на Христос и Дева Мария. Това са най-добрите шедьоври на християнското религиозно изкусто, които могат да се видят някъде по света.

Йеребатан сарнаджъ – Yerebatan Sarnici
Йеребатан сарнъджъ е една от най-необикновенните и впечатляващи сгради в Истанбул. Структурата е известна във Византия като „Йеребатан сарнъджъ“, защото тя се намира на първия хълм в града, известен със същото име. Йеребатан сарнъджъ е построена от Юстиниан I след кървавото възстание Ника през 532г. През периода на Византия, мястото е използвано като резервоар за съхранение на вода за Големия дворец и други сгради в първия хълм. През османския период, водата е била използвана за двореца Топкапъ и градините в него.
Интериорът на Йеребатан сарнъджъ е спиращ дъха.И ма 336 колони, повечето от които в коринтски и дорийски стил.

Хиподрума
По-голямата площ, обхваната от Хиподрума се намира между църквата Света София и Синята джамия. Тя е известна също като Meydani или площада на конете, поради конните надбягвания, които били провеждани тук.
Хиподрума е построен през 203 г. и е разширена и доукрасена от Константин през 325 г. Сега на мястото има запазени само три паметника – на обелиска на Теодосий, колоната Serpentine и обелиска на Константин, по-известен още като оградения обелиск.

Капалъ чарши
Големият покрит базар на Истанбул, Капалъ чарши не е просто комплекс от сгради, а истински мини град, обхванат от полусферични куполи, обиколени от тесни улички и малки площади. Всичко това се простира на 200 000 квадратни метра, което прави Капалъ чарши в един от най-големите пазари в света. Първите сергии тук са поставени още по Византийски времена. След това през 1461 г. Мехмед II Завоевателя превръща мястото в първия закрит базар в света.
Мястото в момента е една безкрайна поредица от ярко оцветени шумни магазини, пълни със светлина и живот. Типични турски сувенири могат да бъдат закупени именно от тук.

Share.

Leave A Reply