Топ 10 места в Куала Лумпур

0

При посещения на някои дестнации, има неща, които трябва задължително да направите.Например, посещението на Айфеловата кула докато сте в Париж или пътуване до Колизеума, когато сте в Рим. На пръв поглед по-малко познат за посетителите, Куала Лумпур не е от тези дестинации, които имат една основна забележителност, тук те са много. Затова решихме да съставим списък на топ 10 неща и места, които трябва да видите в Куала Лумпур.

Кулите Петронас
Кулите на Петронас някога са били най-високите сгради в света, извисяващи се на 452 метра и свързани помежду си с небесен мост. Кулите-близнаци запазват своята световна титла за най-висока сграда до 2004година, когато Тайпе 101 е построен, а след него изместен от Бурж Халифа през 2010г.
Когато кулите-близнаци Петронас са завършени през 1998 г. те бяха обявени за най-високата сграда в света, надминавайки 442-метровата Willis Tower в Чикаго. В момента основата на кулите-близнаци Петронас е Suria KLCC – луксозен търговски център, който е много популярен сред туристите.На горните етажи се простират държавната компания „Petronas“ и нейните дъщерни и асоцирани дружества.

кулите Петронас в Куала Лумпур

Menara
Заедно с кулите-близнаци Петронас, кулата Менара е най-разпознаваемата и популярна забележителност на Малайзия. Построена през 1994г. кулата се извисява на 421 метра и от нея се разкрива гледка към целия град. Кулата е изгигната на върха на Bukit Nanas – най-стария горски реерват в страната, където се помещават вековни дървета и други характерни разстения за тропическия климат на Малайзия. Главно се използва като комуникационна инфраструктура, това е петата по височина телекомуникационна кула в света.
Цялостния дизайн на кулата е трябвало да представлява човешкото пътуване към съвършенство в живота. Структурата има „Muqarnas“ – вид на скоба и се използва в традиционната ислямска и персийска архитектура. Главното фоайе на горния етаж е украсено с изящни стъклени куполи, облечени като огромни диаманти.

Чайнатаун
В сърцето на Куала Лупур се намира област, която никога не спи, далеч по-колоритна и оживена от неговите по-големи и по-ефектни „модерни“ съседи.Чайнатаун е малък квартал, дълбоко потопен в ориенталската култура, наследство и история, и безспорно е едно от най-популярните туристически места в Малайзия.
Чайнатаун също е добре познат като място, където можете да си купите всичко. През нощта, основната област на пазара – Petaling Street се превръща в оживен и динамичен нощен пазар, изпълнен със стотици сергии.

Аквариума Куала Лумпур
Аквариума в Куала Лумпур е най-големия аквариум в света и е дом на над 150 редки морски животни като тигрови акули, смъртоносни морски змии, коралови риби, морски кончета и много други. Един от акцентите на аквариума е гигантския резервоар-тунел, дълъг 90 метра и покрит от стъкло. Там ще се докоснете съвсем от близо до различните обитатели на аквариума.

Бату пещерите
На около 11км северно от Куала Лумпур се намират пещерите Бату, състоящи се от три големи и редица по-малки пещери. Смятан за една от най-посещаваните туристически атракции в Куала Лумпур, този 100-годишен храм разполага с идоли и статуи, издигнати вътре в основите на пещерите. В края на Януари, тук се провежда годишния хиндуски фестивал на Thaipusam, който привлича хиляди поклонници и посетители. В миналото фестивалът е привличал повече от един милион поклонници, което го прави едно от най-големите събирания в света.

Малката Индия
Малката Индия е коренно различно място в цяла Малайзия. Това е малък квартал в покрайнините на Куала Лумпур, който наскоро бе преобразуван и в момента има широка улиица изпълнена с индийски магазини и ресторанти, ръководени от индийската общност в страната. Магазините тук продават всичко от традиционните индийски стоки като сарита, цветни гирлянди, подправки и местни деликатеси. След преобразуването си, кварталът се е превърнал в една от горещите точки в Куала Лумпур.

Централния пазар
Централния пазар е една от най-позлатите и популярни туристически дестинации в Куала Лумпур. Построен през 1928 г. мястото започва своята история като малък пазар, но в началото на 1980 е преустроен и в момента е централна точка на артистичната общност в града. Вътре в сградата има лабиринт от бутици, сергии със сувенири, които продават местни автентични стоки.

Chow Kit пазар
Пазара Chow Kit e признат като един от най-печално известните забележителности на Малайзия.Намира се в северния край на Jalan Tunku Abdul Rahman и е разделен на две половини – „Червените фенери“ и „Куала Лумпур“. Въпреки, че не е толкова известен на туристите, този колоритен пазар определено е вълнуващ.

Thean Hou
Храмът Thean Hou e един от най-старите и най-големи храмове в югоизточна Азия. Този будистки храм е също така известен като храма на богинята на небето.Посветен на Тиен Хоу, богиня за защита на рибарите, много от хората, идващи тук за поклонение го правят в чест на Гуан Ин – богинята на милосърдието. Построен през 1894г. храма е разположен на хълм, от където се разкрива прекрасна гледка към града.
Във вътрешността на храма има много изображения на Буда, които зорко са наблюдавани от статуите на Тиен Хоу и бога на войната – Гуан Ди. Храмът разполага с лекарствена билкова градина, малко езеро, както и свещенното дърво Boddhi. Структурния дизайн на храма представлява успешна комбинация от съвременен архитектурен стил и традиционни орнаменти и стенописи. Пред вхда има мулти-сводеста врата с червени стълбове, за да символизира просперитет и добър късмет. Също така, в храма има дракон и екстравагантна молитвена зала с три олтара.

Парка на птиците
Куала Лумпур Bird Park, също известен като „Taman Burung“ е най-големия покрит парк за птици в света.Създаден е през 1991 г. и се простира на повече от 20 хектара, дом на повече от 200 вида птици от целия свят.
Тук освен да видите някои от най-редките и екзотични птици на света ще може да станете съпричастни и с техния живот – от раждането до събирането на прехрана и правенето на собствен дом.

Share.

Leave A Reply