Седемте чудеса на античния свят

0

Най-забележителните и невероятни творения от природата и човечеството са включени в списъка на седемте чудеса на света. Много от вас се чудят, защо са само седем, след като броят им може да бъде много по-голям?
Числото 7 символизира съвършенство и следователно се използва за списъка на световните чудеса. Първото споменаване на „Седемте чудеса“ е направено от Херодот между 484 и 425г. преди Христа, а ето ги и тях:

Голямата пирамида в Гиза
Пирамидата в Гиза или известна още като пирамидата на Хеопс е построена около 2560 години преди новата ера и се смята, че е била построена като гробница на цар Хуфу. Пирамидата се издига на височина от 146 метра и тежи близо 6 милиона тона. Тук идва въпроса, как древните египтяни са открили толкова много материал за изграждането на пирамидата и как всъщност са я построили? Е това остава загадка и до ден днешен. Историците са изчислили, че най-малко 200 000 работници са били включени в построяването на пирамидата.

 

Гиза пирамиди

Пирамидите в Гиза

Висящите градини на Вавилон
Висящите градини на Вавилон, познати и като Висящите градини на Семирамида, заемат гордо своето място сред седемте чудеса на античния свят. Въпреки, че има някои противоречия за самото място на тези градини, мнозина смятат, че те са били разположени в днешен Ал Хила, Бабил в Ирак. За съществуването на буйните висящи градини свидетелстват историческите писания на известните гръцки историци – Страбон и Диодор Сицилийски. Смята се, че градините са били построени около 600г. пр.н.е. от цар Навуходоносор II, в чест на своята съпруга. Според историческите извори,терасовидната градина е била в няколко редици, всяка от които е била с размери 100х100м.

 

Висящите градини на Вавилон

Висящите градини на Вавилон

Статуята на Зевс в Олимпия
Изваяна от гръцкия скулптур Фидий през 432г. пр. Христа, статуята на Зевс е с височина 39 метра и е инкрустирана със слонова кост, злато, абанос и скъпоценни камъни. В множество исторически източници се твърди, че статуята е била унищожена при пожар през 475г. след Христа.

Зевс

Статуята на Зевс

 

Храмът на Артемида
Храмът е построен през 550г пр.Хр. във Ефес, който се намира на около 50 км. южно от настоящия пристанищен град Измир в днешна Турция. Известен още като храмът на Диана, този храм е посветен на Артемида – гръцката богиня на лова. Храма е построен изцяло от бял мрамор, като за основи са използвани огромни мраморни колони. Храмът е бил разрушен на 21 юли 356г.пр.Хр. от „Herostratus“, наричан още „Разрушителя на храма“. Друг интересен факт около разрушаването на храма е, че на същия ден е роден Александър Велики.

 

Artemida

Храмът на Артемида

Мавзолея на Мавзол в Халикарнас
Мавзол е бил богат цар на малко царство, на което столица бил Халикарнас. По негово време, градът процъфтявал и всичко тънело в разкош и най-вече мавзолеят, в който били положени мощите му. Гробницата е построена между 353 и 350г.пр.Хр и е проектирана от гръцките архитекти „Satyros“ и „Pythis“. Мавзолея се е издигал на 45 метра височина, като от всяка страна се издигали по 9 колони.

 

Мавзол

Мавзолеят на Мавзол

Фара в Александрия
Работата по изграждането на фара е започнала още по времето на първия македонски владетел на Египет – Птоломей и е завършен от сина му през 3-ти век преди Христа. Фара е построен на остров Фарос, който се намира край бреговете на Александрия, Египет. Тъй като египетското крайбрежие е много плоско и лишено от всякакви видни забележителности, първоначално фара е построен като ориентир, показващ местоположението на пристанището. Фара е изграден от цветни камъни и се издига на около 130 метра надморска височина, което го прави видим от 35 мили навътре в морето.

Александрийският фар

Александрийският фар

Родоския колос
Родоския колос е статуя на гръцкия бог Хилиос и е построен на гръцкия остров Родос между 292 и 280г. преди христа от „Черес Линдос“. Статуята е устояла здрава само 56 години, докато острова е бил ударен от голямо земетресение и в продължение на 800 години статуята е била повалена на земята.

Родоския колос

Родоският колос

Въпреки, че съществуването на някои от тези „седем чудеса на света“ се оспорва, някои от тях стоят и до днес, което е свидетелство за величието на древните занаятчии, които са живеели по време на тази епоха.

Share.

Leave A Reply