Боробудур

0

Borobudur
Най-популярната туристическа атракция в Индонезия, величествения храм Борободур в Централна Ява е най-големия будистки паметник в света.Колосалната пирамидална структура е построена през 8-ми 9-ти век от хиляди огромни каменни блокове, подредени във възходящи платформи.Целият храм е увенчан с голям централен храм, който придава отличителния силует на Борободур.
Стените и парапетите на по-ниските нива са украсени със сложно издълбани каменни релефи, които разказват историята на просветлението на Буда и предоставят празник за очите.След като стигнете до горните три нива, преминавайки през облицованите от дърво тераси ще се озовете на спокойно място, от където ще ви наблюдават стотици ажурни каменни статуи на Буда.
През вековете Борободур заслужено е бил включван в седемте световни чудеса на света.През 1983г. храма е добавен и в списъка за световно и културно наследство на ЮНЕСКО, заедно с храмовете Mendut и Pawon.
Наемането на информиран водач, който да ви разведе в храма е от ключово значение за разбирането на истории, свързани с каменните резби в храма.От там, след като се изкачите на върха и гледате околните хълмове и оризови полета, Вие ще бъдете в състояние да почуствате историята и духовната символика на този приказен храм, който все още е почитан от местните хора от всички религии.
Историята и построяването на храма датира някъде между 750 и 842 г., по време на династията Sailendra.Това е приблизително три века преди изграждането на известния Анкгор Ват в Камбоджа.След като властта се измества към изтчна Ява през 10 век, Борободур остава пренебрегнат и става покрит с вулканична пепел, изгубен в джунглата.Храмът оства почти забравен, докато британския губернатор на Ява сър Томас Стамфорд, научил за съществуването му през 1814г. и е разпоредил възстановяването му.
За съжаление, след като открили храма, много от статуите и релефи са ограбени или унищожени от местни и чуждестранни грабители.В началото на 20-ти век, с помоща на индонезийското правителство и ЮНЕСКО, холандски експерти извършват частична реставрация на храма.

Знаехте ли,че?
-Огромната пирамида, която се издига в храма е с височина от 34.5 метра и обхваща площ от 123х123 метра, което прави Борободур, най-големия будистки храм в света.
-Паметника се намира на един хълм и се състои от пет покачващи се квадратни тераси, всяка от които е украсена с издълбани каменни стенни панели, изобразяващи най-вече просветлението на Буда.
-Погледнат от птичи поглед, храмът е изграден като Мандала.
-Гунунг Мерапи е активен вулкан, намиращ се на 28 километра от Борободур, което последно изригване е в края на 2010г.

Share.

Leave A Reply