Хърватия – страната от приказките

0

Някои я наричат “перлата на Адриатическо море“ и се кълнат, че не са били на по-красиво място. Други обръщат повече внимание на богатата история на това райско кътче, която наднича от всеки ъгъл. Едно е сигурно обаче – Хърватия е наистина забележителна дестинация, която всеки уважаващ себе си турист посещава и в много случаи няма търпение да се върне отново.

На сравнително малка територия Хърватия обединява естествена и пищна средиземноморска красота с многовековната история, която е оставила своите белези почти навсякъде. Римско, гръцко, италианско и австро-унгарско влияние са се смесили и наслоили през вековете, оставяйки забележителни исторически и културни паметници.

С влизането в Хърватия, първоначално трябва да се ориентирате към няколко задължителни дестинации: Сплит, Дубровник, остров Хвар и националният парк “Плитвички езера“.

Втори по големина в Хърватия и прочут с двореца на римския император Диоклециан, с красивото си крайбрежие, осеяно с палми и живописния хълм Мариян, Сплит е градът, който непременно трябва да разгледате. Древните руини, които са почти навсякъде, заедно с уютните кафенета и тесните улички, създават неповторимия облик на това място. Съвсем близо се намира и малкото градче Трогир, известно с красивата катедрала в романски стил, музеите и църквите, както и със заведенията си, които привличат тълпи от туристи.

Дубровник

Дубровник

Насочваме се към Дубровник – град с многовековна история и прекрасна природа. Единственият град-държава, реален съперник на Венеция и редица морски републики в Средновековието, е устоял успешно на превратностите на времето. Влиянията на Византия, Венеция и Австро-Унгария са имали съзидателен ефект, който си личи в съхранените културни паметници. В Дубровник може да се видят множество архитектурни стилове, отразяващи различни епохи от историята на града. Най-известните забележителности са Колоната на Роланд, дворецът Спонза и францисканският манастир.

Следва обиколка на остров Хвар. Той просто е прекалено красив, за да го подминете. И това ще ви каже всеки, който го е посещавал. Прекрасното крайбрежие с множество заведения преминава плавно в пейзажи с маслинови гори, лозя и прекрасни градини. Това райско кътче има и доста плодородна почва – качество, което е било известно още в древността, а от един век е познато и като “Островът на лавандулата“.

“Плитвички езера“, който също фигурира в списъка на ЮНЕСКО за историческо наследство, е прекрасен парк с 16 езера, които са скътани сред живописна природа. Той е известен с голямата  разлика в надморската си височина, а красотата е другата му особеност, която привлича множество туристи. Гледката действително е зашеметяваща и трябва да се види.

Срещу любовта от пръв поглед помага единствено втория, казват някои хора. Посетите ли веднъж Хърватия със сигурност ще се връщате винаги, когато имате възможност.

Share.

Leave A Reply