5 от най-интересните древноримски градове извън Италия

0

Статията е предоставена от Свилен Николов от deals.bg, посетете тяхната секция с почивки.

Римските руини са най-различни, като големина и форма, от величествени до скромни. Някои са почти недокоснати от вековете, докато други могат да бъдат едвам разпознати. Без значение в какво състояние са, всички ни дават представа за римската цивилизация, боговете, които те са почитали, архитектурния им замах, забавленията, които са ги вълнували и декорациите в техните домове. Въпреки това като епицентър на древната римска античност се възприема самият Рим със своя колизеум, форум и пантеон. Разбира се градът е бил столица на империята, но римляните са се разпростирали на големи територии в Европа, Северна Африка и Близкия Изток. В тази статия ще ви представим 5 от най-добрите места, които да посетите свързани с римската култура, които се намират извън Италия.

  1. Мерида, Испания

Столицата на бившата римска провинция Луситания. Храмът на Диана се намира зад бюрото за туристическа информация, а цветният акведукт Лос Милагрос със своите седем запазени колони се издига недалеч от железопътните линии. Малко по-нататък ще се натъкнете на римски мост, който е дълъг почти километър, като това е единствената подобна структура с такива размери, която е оцеляла до наши дни.
Друго интересно място са останките от римския цирк, където някога са се състезавали с колесници.

  1. Лептис Магна, Либия

Обиколката сред грандиозната архитектура на този така известен в древния Рим град започва с величествената арка на Септим Север. Арката е обсипана с детайлни исторически и религиозни мотиви. Вървейки по улицата, която. Север е построил ще стигнете до Адриановите бани, където, благодарение на горещите и хладни стаи, сауни и плувен басейн, населението вероятно е имало много възможности да се отдаде на почивка. Всеизвестна е любовта на римляните към баните. Следващата спирка са ловните бани, чието име идва от добре запазените цветни мозайки и фрески, които си заслужава да бъдат видени.

  1. Пула, Хърватия

Може лесно да изгубите четири или пет часа в Пула, където амфитеатъра от времето на Август ще привлече цялото ви внимание. Разходката до историческия музей на Истрия в града си струва заради колекцията от римско стъкло. На близкия остров Бриюни, който е и национален парк може да се видят останките на елегантна вила с изглед към морето. Островът е достъпен с ферибот или автобус.

  1. Джераш, Йордания

Разположен в основата на Гилеадските планини, Джераш предлага разположени на широка площ.

Руини за разглеждането им ще ви е нужен цял ден. На хиподрума се разиграват възстановки от миналото. Над километър дълъг Кардо Максимус или Кардо за кратко е главния булевард на града, по който се стига до много от туристическите обекти. На места е запазен оригиналния паваж и се забелязват следи от колесници, които някога са минавали през него.

  1. Цезареа, Израел

Сега национален парк, Цезареа е била цъфтящо пристанище, което цар Ирод наименува така, за да покаже лоялността си към Юлий Цезар. След падането на Йерусалим, града става един от най-важните в страната.

Интересни за посещения са останките от двореца на цар Ирод, които може да е бил използван и от Пилат Понтийски. Струва си и гмуркането в подводния археологически парк, който представлява потъналото пристанище. В зависимост от вашите възможности ще можете да видите паважът на Ирод или късноримско корабокрушение.

Още за древноримските градове извън Италия »

Share.

Leave A Reply