Дървените църкви в Марамуреш

0

В Марамуреш, Румъния, можем да намерим някои от най-интересните религиозни сгради в света.Дървените къщи в областта Марамуреш имат дълъг опит и заслужена слава сред експертите, тъй като несъмнено представляват пример за върховно изкуство в областта на дървеното строителство в Европа.
Дървените църкви обикновенно са построени на високи места и на пръв поглед приличат на малки кули.В миналото, на купола освен камбана е имало и „военен пост“, който е следял за атаки и по този начин селото се предпазвало от вражески армии.
Някои от тези църкви датират от 14 век, но повечето от тях са преустроени през 17 и 18-ти век.Тъй като подобно религиозно строителство на едно място може да се наблюдава на много малко места по света, Марамуреш със своите многобройни църкви и катедрали е идеалната дестинация за религиозен туризъм.
Тези църкви принадлежат към групата на дървените църкви в трансилвания и осем от тези църкви са добавени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 1999г.

Взети заедно, тези осем църкви са ярък пример за различни архитектурни решения от различни региони и периоди.Въпреки различията им, те си приличат с това ,че са тесни, високи, с високи кули в западната част на сградата.
Строителството на тези църкви са специални и поради техниката на смесването на различни видове дърво и речен чакъл от който са направени различни орнаменти, символизиращи растителни, животински, и геометрични елементи.
Като заключение, можем да добавим, че тези тайствени църкви носят „семпла красота“, сякаш ни напомнят за други времена, когато хората са живеели по-прост живот, близо до природата и далеч от градската суета.

Share.

Leave A Reply