Забранения град

0

Забранения град

Забраненият град е бил център на имперски Китай по време на династиите Мин и Цин (1416-1911). Днес, Забранения град е най-добре запазения древен дворцов комплекс в света. В рамките на 720 000 квадратни метра, тук се помещават 90 дворци и дворове с повече от 980 сгради и 9999 зали, изградени от дърво.
Сред сградите се отличават три основни зали – тази за Върховна хармония, залата за церемонии и залата за запазване на хармонията, където императорът извършва церемонии и държавни банкети. Интериорът на комплекса е добре запазен и до днес, виден пример за което са сложно издълбаните скали, бели каменни подове, обхванати от жълти килими, украсени с коприна.
Изграждането на Забранения град е изготвено от император Йонг Ли, император от третата династия Минг. Строителството на комплекса продължава 14 години, като крайния резултат – лабиринт от ярко червени стени, бели мраморни сгради с богато украсени модели и жълти керемидени покриви, превръщат града в символ на Китайската духовна сила и мощ. В следващите 500 години от създаването си, тук са се помещавали администрации и имперски домакинства на 24 императори, докато се стигне и до последния император на Китай – Пу И.
През 1925 г. Забранения град е затворен за обществеността.

Share.

Leave A Reply