Историята на Ватикана

0

Ватиканът е ограден анклав, изцяло във вътрешността на град Рим, Италия, и се счита за най-малката страна в света. Общото население на Ватикана е не повече от 1000 души, като територията и е около 44 хектара. Историята на Ватикана е интересна.Тя е създадена от Римо-католическата вяра и влиянието на папата.Създадена е в резултат от Латеранския договор, подписан от министър председателя Бенито Мусолини и кардинала на държавата Пиетро Гаспари през 1929 г.
Ватикана не трябва да се бърка със Светия престол, който не е държава, а е съществувал много преди това. Обредите в Светия престол са публикувани на латински, докато във Ватикана те се публикуват на италиански.
ВатиканаВсъщност началото на историята на Ватикана датира още от 6 век, с изграждането на базиликата „Св.Петър“ от император Константин. Това бе последвано от изграждането на дворец от папа Symmachus, в близост до базиликата. След завръщането на папството в Рим през 1377година, папата, който обиновенно е пребивавал в Рим, започва да живее във Ватикана. Папите като Sixtus IV, Александър VI, Юлий II, Лъв Х и Климент VII са допринесли изключително много за културното развитие на Ватикана.
След борбата за обединението на Италия 1860-1870, папството се ограничава с права само до Ватикана и Латеранските дворци. Така, след години на папски ограничения и конфликти, от 1929г. Ватикана е независима държава, която може да издава нормални паспорти и да изпраща и получава посланици.
Ватикана пази в себе си много интересни факти и загадки, свързани с живота и смъртта на Исус Христос, а красивите музеи тук показват световно известни картини и истории за християнската цивилизация. В момента Ватиканския архив съдържа повече от 630 различни архивни фондове, покриващи почти цялата си 800-годишна история.

Share.

Leave A Reply