Кандован – уникално скално селище

0
кандован

Скално селище Кандован

Кандован е туристическо селище в Иран, известно не само с живописната си красота, но и със своята уникалност, която идва от факта, че домовете на местните жители са направени в пещери, разположени в голяма скала.
Някои от тези къщи са най-малко на 700 години и до ден днешен се обитават. Легендата разказва, че първите жители на Кандован се заселват тук преди векове, за да избягат от нахлуването на Монголската армия.
Местните жители казват, че домовете им са не само силни, но и имат необикновенна „енергийна ефективност“. Тези домове изискват минимално отопление по време на дългия студен сезон и остават хладни през цялото лято.


Въпреки изолирания характер на селото, туристи от цял свят могат да бъдат забелязани да бродят из тесните улички, впечатлени от това старинно и уникално място. За тези, които искат да посетят селото, но се притесняват да нощуват в скален дом има изграден пет-звезден скален хотел, наречен „Laleh Hotel“. Хотелът е обзаведен с традиционни ирански мебели и е третия скалист хотел в света.

Share.

Leave A Reply