Културите в Азия

0

Културите в Азия Голямо разнообразие от общества, религии и етноси оформят културата на Азия. Азиатската култура е съвкупност от различни обичаи, традиции и социални ценности, които образуват ядрото на азиатското общество. Континента Азия се състои от географски и културни подрайони от Централна, Южна, Западна и Източна Азия. Азиатския континент може да се похвали с богато културно наследство, което дава ясна самоличност на региона. Различните форми на азиатското изкуство и литература са широко популярни по целия свят и широкото разпространение на азиатската философия и религия от Източна Азия, определено си струва вниманието. Нека да погледнем и към различните култури тук.

Култури в Централна Азия
Централна Азия се състои от пет бивши съветски социалистически републики, а именно Казахстан, Киргизстан, Туркменистан, Узбекистан и Таджикистан. Най-изповядваната религия в централна Азия е исляма. Оживеният характер на централно Азиатската култура е резултат от влиянието на монголи, перси и руснаци, които са завладели земята им. Също така в някои части се усеща и голямо присъствие на арабски, индийски и китайски култури. Централно азиатската  кухня е ценена по целия свят, а тяхната музика е доста популярна в различни части на света.

Култури в Източна Азия
Китай, Япония и Корея са някои от страните, които са чудесен пример за Източна Азия. Въпреки, че всяка една от тях се намира в далечния изток, всички те са домакини на различни културни традиции. Китайската култура е една от най-старите в света, като в различните региони на страната има различни празници и традиции. Излишно е да споменаваме за популярността на китайската храна. Нека погледнем архитектурата, която е повлияна от Фун Шуй, което и до ден днешен остава един от основните компоненти в китайската култура.
Японската култура е друга древна култура в източна Азия. Тя се развива в продължение на хиляди години, като се започне от праисторическата Jomon и Yayoi култури, преминем към древните бойни изкуства и стигнем до икебана – японското световно известно изкуство.

Друга отличителна черта на този регион е не по-малко древната култура на Корея. Корейската цивилизация датира преди повече от 5000 години. Повечето от традиционите фестивали на Корея се основават на лунния календар. Корейският чай и традиционни корейски храни, като „кимчи“ (ферментирали зеленчуци) са някои от най-важните съставки на корейската кухня. Тази култура се слави също и с великолепните си картини и изящно красивите си керамични скулптори.

Култури в Западна Азия
Западна Азия се оформя от наличието на арабски, турски и персийски култури. Интересното е, че Ирак е една нация, която е дом на персийски и арабски култури. Арабските културни традиции са тясно свързани с исляма. По-голямата част от арабите са мюсюлмани. Въпреки това, съществуват значителен брой евреи и християни от Персийския залив. Арабският език е един от най-древните литературни езици, за който се смята, че е възникнал през 6 век. Интересното е, че много английски думи са производни на арабски такива. Арабската музика се характеризира с уникална система за тон, което я прави ясно отличима от всеки друг тип музика. Описанието на арабската култура би била непълна без споменаването на литература на арабски, която е колекция от забележителни литературни произведения като „Arabian Nights“.
Културата на Турция е комбинация от елементи на Европа и Близкия изток традиции. Класически и фолк жанрове на турската музика оставят богато наследство на страната. Турската кухня е смес от тюркски, арабски, персийски и американски кухни. Освен арабските и турските култури, западна Азия е дом на персийската култура. Персийската градина, проектирана като представителство на рая на земята е отличен пример за изкуството и архитектурата на персите. За тази част на Азия можем да кажем, че е красива смесица от обичаи и традиции на арабите, турците и персите.

Култури в Южна Азия
Тук, както при културата от западна Азия има смесица от много култури и традиции. Будизма, Джанайнизма, Сикхизъм и Хиндуизма преобладават в Южна Азия. Влиянията на индийски, китайски, християнски и ислямски традиции са оформили културата на страните от Югоизточна Азия по един много различен и интересен начин. Изграждането на къщи на кокили над водата, оризовите полета, танците и будистките влияния са някои от най-отличителните характеристики за тази част на континента.

Това е един поглед на богатото и разнообразно културно наследство на Азия. Убедени сме, че сте привлечени от проучването на още неоткрити аспекти на азиатската култура. Само обиколка на азиатския континент може да ви даде истинския вкус на източния разкош.

Share.

Leave A Reply