Макао – португалския град в Китай

0

Макао

Макао е една от най-уникалните дестинации в Азия. Със своята архитектура и култура, която съжителства рамо до рамо с модерен и разточителен начин на живот от своите казина и туристическа индустрия. През 2005 г. Макао е добавен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО, като включва повече от 20 исторически места, най-забележителните от които са църквата Св.Павел и Сенатския площад, които са известни като сърцето на стария Макао.
Историческия център на Макао е един чудесен пример за това как Европа успешно може да се слее с Азия. Тук, те са живели и търгували помежду си много време и все още го правят днес. Макао е португалско селище и крепост на христянстото в Азия от средата на 16-ти век, което оставя отпечатък и днес, чрез редица сгради и градини. Някои от тези културни забележителности са руинитна църква „Сейнт Пол“, площада „Св.Августин“, площада „Barra“, църквата „Св.Лорънс“ и много други. За да опознаете тези и още други предствители на португалския колониален режим, Историческия център на Макао е задължително място за посещение.

Основни забележителности на Макао

-Руините на апостол Павел
Това е може би най-посещаваната забележителност в Макао. Руините са били част от внушителна португалска катедрала, която частично е разрушена при пожар през 1835 г.

Апостол Павел

– Senado Square
Разположен в сърцето на стария Макао и в близост до други известни паметници, красивия площад е заобиколен от много цветни колониални сгради и също е харесвано място за посетители от цял свят.

Senado Square

– Храма Na Tcha и старите градски стени
Този еднокамерен даоитски храм е построен през 1888 г. и се намира точно зад останките на апостол Павел.

Храма Na-Tcha в Макао

– Храмът A-Ma
Този храм е най-старият храм в Макао и е построен преди повече от 500 години, още преди пристигането на португалците.

храмът A-ma в Макао

– Mandarin house
Китайски жилищен комплекс с някои западни архитектурни влияния, където са живяли много видни китайски лидери като император Guangxu da Sun и Мао дзе Дун.

Mandarin house

– Църквата „Св.Лорънс“
Основана около 1560 г., църквата Свети Лорънс е една от най-старите църкви в Макао и е изградена в забележителен нео-класически стил.

Църква Св.Лорънс

– Светия дом на милосърдието
Основан през 1569г., Светия дом на милосърдието е извест с красивите си аркадни фасади, които са по подобие на една от най-старите благотворителни организации в Португалия.

Светия дом на милосърдието

– Църквата и семинарията Св.Йосиф
Свети Йосиф е създадена като база на мисионери от Китай и цяла Азия. Самата църква е построена много елегантно в барокова архитектура, а семинарията е далеч по-семпла с нео-класически дизайн.

Църквата Св.Йосиф

-Църквата Св.Августин
Известно като мястото, което публикува първия португалски вестник в Китай през 1822 г., поразително жълтата сграда е създадена през 1587 година от група испански свещеници.

Църква Св.Августин

-Don Pedro Театър
Проектиран и построен през 1860 г. в нео-класически стил, театърът Дон Педро е първият европейски театър в Китай.

Театър Дон Педро в Макао

– Крепостта Guia
Това е исторически военен комплекс, състоящ се от крепост, фар и параклис. Изграждането на крепостта Guia е започнало през 1622 година и завършването й отнема повече от 15 години.
крепост Guia

Знаете ли,че ?
– Въпреки, че Макао е предаден на Китай през 1999 г., Португалия все още има силно присъствие: Всички пътни знаци са написани на кантонски и португалски, тъй като те са двата официални езика в Макао.
– Както и Хонг-Конг, Макао е специален административен район на Китай и използва принципа „една страна и две системи“, резултат на което е по-лесното пътуване без виза до там.

Share.

Leave A Reply