Метеора

1

Метеора Гърция

Зрелищно кацнали на върха на скалисти зъбери в Тесалия, манастирите Метеора са сред най-забележителните места в Гърция. Името Метеора (μετέωρα) в превод означава „висящи във въздуха“, което перфектно описва тези шест забележителни гръцки православни манастири. Тези скали са били обитавани още през 11-ти век от византийски отшелници, които идвали тук, за да бъдат насаме с Бога. Настоящите манастири са построени през 14-ти и 15-ти век във време на нестабилност и възраждането на отшелническия идеал. Първоначалния изглед на комлекса от 1340 г. е включвал 24 манастира, които процъфтяват до 17-ти век, но само шест са оцелели до днес, четири от които и днес са домакин на монашески общности.
Каламбака е най-близкият голям град, който се намира в подножието на Метеора. Там лесно ще намерите място за престой, както и обиколка с екскурзовод из всички манастири на Метеора.

Агиа Триада – Света Троица
Агиа триада или „Света Троица“ е може би най-драматично разположения манастир на Метеора. Той е кацнал на върха на малък връх, до където се стига само по стръмниет 140 стъпала. Стенописите в църквата датират от 18-ти век, които са реставрирани и запазени до днес.
Смята се, че манастира е построен между 1458 и 1476 година и до 20-ти век до него е могло да се стигне само по въжени стълби. През 1925г. тук са направени и скални стълби. Агия Триада пострада значително от Втората световна война и германската окупация, по време на които бяха разграбени почти всички съкровища на манастира.

Агиос Николаос Анапафсас
Основан в началото на 14-ти век, Агиос Николаос Анапафсас е манастира с най-уникална и забележителна конструкция, обрисувана с прекрасни стенописи от 16-ти век от критския художник Теофан Монк.
Сегашният манастир е основан през 1510 г. от митрополита на Лариса – Св.Дионисий. Манастирът е бил изоставен от 1900 година, а през 1960-та е реновиран и запазен в първоначалния си вид до днес. Самия манастир е изграден на малка скала, което задължава сградата да бъде изграждана на височина и за това тук имаме цели три етажа. Фреските на Агиос Николаос са едни от най-важните в Метеора, тъй като те са рисувани от видния стенописец „Teofan Strelitzas“. Той ги рисува през 1527, когато най-вероятно е бил монах.

Агиос Стефанос – Свети Стефан
Единствения манастир в Метеора, който се вижда от Каламбака.Макар и по-малко зрелищен от своите събратя, този манастир е и с най-лесния достъп.
По време на Втората световна война, манастира е бил бомбандиран и осквернен по време на последвалата го гражданска война.През последния период, повечето от стенописите са били обезобразени от комунистическите бунтовници.
Първоначално манастира е построен през 1545 година, като през 1798-а са били изградени нови стенописи и фрески.

Великия Метеорон – Преображение Господне
Известен още като манастира Преображение Господне е най-високия, най-големия и най-старият от шестте манастири на Метеора.Основан през 14-ти век от монах от Атон, манастира достига своя връх през 16-ти век, когато получава значителни имперски дарения.
Скалата върху която стои този манастир се издига на 2000 фута над морското равнище и стигането до там, наистина може да бъде уморително.

Roussanou – Св.Барбара
Манастира е основан около 1545 г. Причината за името на манастира не е известна – той всъщност е посветен на Св.Барбара. Манастира стои на ниска скала и е лесно достъпен. Изграден е на три нива: църквата и клетки заемат партерния етаж, а на горния етаж се намират помещенията за гости, приемни зали, както и изложбената зала.
Както и в другите манастири тук, притворът на манастира е украсен с ужасяващи сцени на мъченичеството на Христос.

Варлаам
Манастира е кръстен на монах, който първо е построил малък параклис на този скалист нос през 14-ти век. Историята разказва, че монах на име Варлаам се изкачва на тази велика скала и се заселва в горната част. Той построява три църкви, клетка за себе си и резервоар за вода. Никой не избира да последва примера му и за това след смъртта му, манастира е бил изоставен.
Така в продължение на 200 години, докато през 1517г. когато свещениците Теофан и Нектариос от Йоанина се възкачват на скалата и основават манастир. Монасите обновяват църквата Варлаам като издигат кула и построяват „Katholikon“ посветен на всички светци. Преустрояването на манастира им отнело 22 години. В момента към манастира има музеи, където е показана изящна колекция от реликви, резбовани дървени кръстове, икони и много други предмети и реликви, които показват славната история на манастира.

Share.

1 коментар

Leave A Reply