Мистерията зад каменния град Нан Мадол

0

Nan Madol
Легенди за изгубени градове като Атлантида и Ел Дорадо винаги са очаровали човечеството, тъй като те крият прекалено много загатки и мистерии. „Нан Мадол“ е точно такъв град, намиращ се край бреговете на Помпей, Микронезия. Градът се разпростира на територия от 80 акра и се състои от 90 изкуствени острова, които са свързани по между си с изкуствени канали.
Градът е спечелил страхопочитание на много археолози, тъй като островите са направени почти изцяло от базалт, с височина около 25 фута и дебелина 17 фута. Вътрешностите на самия град били изградени от корало чакъл, за да може по този начин да се избегнат наводненията от приливите и отливите.

Археолозите са изчислили, че за изграждането на този град са били необходими 250 милиона тона базалт, всеки от които тежал по над 50 тона. Тук идва и мистерията за това, как са били премествани тези огромни камъни, при положение, че наблизо няма никакви източници на базалт? Една местна народна приказка разказва за гиганти, които обитавали острова и изградили града. Друга легенда разказва за двама братя на име „Olosopha“ и „Olosipha“, които имали магически сили и чрез тях премествали огромните базалтови камъни.
Друга прекрасна и необяснима особеност на „Nan Madol“ са подводните тунели, които свързват островите един с друг. Тези тунели най-вероятно са били изградени с цел за евакуация при нападение от други племена. Разбира се и тези тунели остават загатка, как и от кого са били изградени.
Древният град на „Nan Madol“ може да не е най-добрата почивка за да получите тен или да си направите пикник на отркито, но пътуването до този град, несъмнено ще е най-доброто място за уединяване с природата и впускане в една необятна мистерия от древни времена.

Share.

Leave A Reply