Национален парк Комодо

0

Национален парк Комодо

Националния парк Комодо се намира в Индонезия и е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно и културно наследство на света. Парка обхваща островите Комодо, Ринка и Падар, заедно с няколко по-малки острови и западната част на Флорес, плюс околните им води. Паркът е единственото място на планетата, където Комодския дракон се среща в природата.
Освен най-големия гущер в света, тук могат да се видят биволи, елени, диви коне и прасета. Също така, Националния парк е известен с великолепния си морски живот. Любителите на подводния свят могат да се насладят на девствени коралови рифове, обвити от кристално чисти води, дом на безброй видове риби, делфини, морски тревопасни животни, костенурки, морски кончета и калмари.
Най-близкото място от което можете да стигнете до мястото е близкия остров Labuanbajo, от където ще може да вземете разходка с лодка, която да ви заведе до вътрешността на парка, където се разкриват прекрасни бели плажове, сгушени в живописни заливи.
За първи път през 1911 г., Комодския дракон насочва вниманието на Западния свят към себе си, когато холандски военен офицер залавя едно влечуго и го изпратил на музея в Ява. До 1915 г. още няколко Комодски дракони са били заловени и холандското колониално правителство забранило техния улов и ги обявили за изчезващ вид.
През 1938 г. островите Падар и Ринка са обявени за природен резерват, а през 1965 към тях са добавени и Комодските острови. И така до 1980 г., когато островите са превърнати в Национален парк, който през 1991 г. е добавен в списъка на световното и културно наследство на ЮНЕСКО.

Знаете ли,че?
– Има около 5700 комодски дракони в парка, разпределени в три големи и много по-малки острови, както и в част от Флорес.
– Най-големият гущер в света, праисторическия вид комодски дракон е бил месояден и често негова плячка били бизони и елени.
– Националния парк е известен също като превъзходно място за гмуркане. Тук има изобилие от девствени коралови рифове и множество пъстроцветни тропически рибки, костенурки, скатове, малки акули и делфини.
– Плажовете тук също са зашеметяващи, както и океанските гледки, пресичащи се от издигащите се острови.

Share.

Leave A Reply