Непалската култура и традиции

0

Непал
Непал е една красива страна и е известна с това, че е родината на Буда. Непал е суверенна държава, която има богата култура и традиции, които малко или много са повлияни от тези на Китай и Индия. Големите миграции в мащаб от севернма Индия, Тибет и Китай правят Непал етнически разнообразна страна с разнообразна етническа принадлежност.

Хората в Непал
Населението на Непал е повече от 26 милиона души, като 90 % от хората там живеят предимно в селата и полупланинските райони.

Непалското облекло
„Daura-Suruval“, известен също като „Labeda Suruval“ е традиционна рокля, носена от мъжете в Непал, като в допълнение към роклята се носи и традиционна шапка, наречена Топи. Жените предимно носят „сари“ от памук или коприна, която наподобява древно индийските женски дрехи.

Непалските фестивали и тържества
„Dashain“ е най-важнитят фестивал в Непал. Фестивалът е религиозен и трае 15 дни, като всяка година се провежда точно преди оризовата реколта ,около семптември-октомври. Този фестивал е известен още като „Ден на победата над злите сили и демоните„, като характерно за празника е задължителното събиране на цялото семейство за честването на празника.

Непалската музика
През средновековето, традиционната музика в Непал, наречена „Dapa“ процъфтява и от тогава до ден днешен тя се е съхранила такава каквато е била и радва местните жители.

Непалската кухня
„Newari“ е сред най-известните ястия в Непа. „Newari“ кухнята се състои от около 200 ястия, като в почти всяко едно от тях се използва синапено масло. В ястията „Newari“ главно преобладават зърнените и пшенични храни, зеленчуците, пилешкото месо и риба.

Освен със своята култура, Непал трябва да се гордее и със своите традиции и живописна красота.

Share.

Leave A Reply