Новите седем чудеса на света

0

Когато разглеждаме присъстващите в списъка места и забележителности и се замислим преди колко време са били изградени в съзнанието ни веднага изниква въпроса: Как е възможно с минимални средства и оборудване да се изградят подобни сгради, като пирамидите например?“ Може би точно поради тази причина ги смятаме за чудеса и тайнствеността им буди все по-голям интерес към тях.
Историята на създаване на списък със 7-те чудеса на света датира още от времето на Херодот и Калимах, които са били първите хора, направили подобен списък.
В момента съществуват няколко списъка за 7-те чудеса на света. Например, има списък на 7-те чудеса на античния свят, на индустриалния свят и така нататък. Както споменахме, има толкова много чудеса около нас и в този ред на мисли можем да създадем хиляди списъци с чудеса.
Тук, в тази статия ще обърнем внимание на най-актуалния списък със световни чудеса.
Списъкът на новите 7 чудеса се състои от синтетични или изкуствени паметници от целия свят. Това е списък, съставен от швейцарска компания, наречена „The New Open World Corporation“. Списъкът е съставен изцяло от хората по света, използвайки метода на глас.

Чичен Ица
Известен още като градът на Маите, Чичен Ица се намира в Юкатан, Мексико.  Той е представлявал политически, културен и религиозен център на цивилизацията на Маите. В превод означава „Кладенецът на племето ица“. Историческият обект се състои от множество каменни сгради, които са свързани с мрежа от павирани пътища, наречени „Sacbeob“. Повечето от тези сгради са били възстановени, а други в момента се реставрират. Чичен Ица се състои от множество храмове, пирамиди, както и някои интересни паметници, като парна баня, които сами по себе си могат да се разглеждат като чудеса.

chichen itza

Чичен ица

Христос Спасителя
Статуята на Христос Спасителя, издигаща се в Рио де Жанейро се намира в планината „Carcovado“. Статуята е висока 40 метра и тежи 1145 тона и освен символ на града, символизира и християнския мироглед. До нея се стига с кола, влак или пеша. Строителството на паметника започва през 1922 г. и продължава до 1931 г., като цената на строителството се оценява на $250 000.

Исус Христос Рио

Статуята на Христос Спасителя

Колизеят
Колизеят, известен също като римския колизеум се намира в град Рим, Италия. Изграждането му трае около 10 години, които започват от 70 г. сл. Христа при император Веспасиан и се превръща в една от най-големите сгради на Римската империя. Първоначално колизеумът е бил използван като амфитеатър, като в последствие там се провеждали гладиаторски битки, които са били основен източник на забавление на висшия слой на народа. Големината му и капацитетът от 50 хиляди зрители позволявали там да се провеждат и мащабни зрелища като имитации на морски битки, възстановки на битки и драми с митологични сюжети. Колизеумът е може би най-популярната дестинация в Италия – символ на римските достижения и инженерна мисъл.

Colosseum

Колизеят в Рим

Великата китайска стена
Изградена от Shanhaiguan, Великата китайска стена е система от отбранителни съоръжения, което се простира на разстояние от 8,851,8 км. Това включва изкуствени стени, както и природни защитни прегради като хълмове и реки. Тази стена е построена в периода от 4-ти век пр.н.е. Първоначално за строителството на стената били използвани камъни и дърва, но по времето на управлениято на династията Мин, стените започват да се правят от тухли.  По време на строежа са загинали толкова много строители, че някои историци я наричат най-голямото гробище в света. В момента по-голямата част от стената е полуразрушена и има само няколко части, които са запазили афтентичния си вид. Много често се споменава, че Стената е единственото човешко творение, което може да се види от космоса. Това твърдение обаче не е вярно.

kitaiskata stena

Великата китайска стена

Мачу Пикчу
Мачу Пикчу е архитектурен комплекс в Перу и се намира на 2 430 м. надморска височина в Андите. В буквален превод, името означава „Стария връх“ и често е наричан „Изгубения град на инките“. Неговото строителство е започнало през 1430г. и 100 години по-късно бил изоставен. Градът остава скрит от външния свят в продължение на стотици години, докато през 1911г. не бил открит от американския историк Хирам Бингам. В момента освен в списъка на 7-те чудеса на света, градът на Инките е включен и в „Обектите на световното културно и природно наследство“. Този град не е бил с голямо население и някои данни от разкопките показват, че може би е изграден за нещо като курорт за елита. В Мачу Пикчу има 140 сградни конструкции – храмове, светилища,паркове, резиденции.

machu pikchu

Мачу Пикчу

Петра
Построена от набатеите, Петра се намира на склона на планината Ор в днешна Йордания. Този град столица на набатеите е изсечен в скалите, поради което е останал непокътнат. Според изследователите населението му е било поне 20 хиляди души. Тя е построена през 100г.пр.Хр. и изненадващо остава непозната до 1812г., когато е била открита от швейцарския изследовател Йохан Лудвиг Буркхарт. Петра присъства в списъка на световното наследство от 1985г. и през 2007г. влиза в списъка на новите чудеса на света. Смята се, че обитаването на Петра започва по време на 18-та династия на Египет, тъй като е на важно търговско място. Градът продължава да е труднодостъпен и до днес – до там се стига единствено пеша или на кон.

petra

Петра

Тадж Махал
Прочут като „Символ на любовта“ Тадж Махал е мавзолей, построен от император Шах Джахан за съпругата му Мумтаз Махал. Дворецът се намира в Агра, днешна Индия. Строителството му започва около 1632г. и отнема 21 години за да бъде завършен. Архитектурата на мавзолея включва комбинация от персийски, индийски и ислямски мотиви, като всичко по него е от бял  мрамор. Приблизителната цена на строителството се оценява на 32 милиона рупии, което и до ден днешен кара това място да е сред най-посещаваните туристически дестинации в света. Комплексът Тадж Махал е дълъг 580 метра и широк 300, като освен мавзолеят и джамията са разположени конюшни и ханове за видни гости. Комплексът им а порта висока 30 метра, чиято цел е да не позволява той да се вижда преди се влезе в него. Този туристически обект привлича между 2 и 4 млн. посетители годишно.

Тадж Махал

Тадж Махал

Share.

Leave A Reply