Питкерн – на края на света

0
ostrov piktern

Остров Питкерн

Питкерн е едно от най-отдалачените и труднодостъпни места на земята. Островът се намира в южната част на Тихия океан, около 3300 морски мили от Нова Зеландия и 4000 морски мили от Северна и Южна Америка. Най-близо са са островите Туамоту и Гамбие (Френска Полинезия) и чилийския остров Пасха. Освен, безлюдни малки островчета, в близост на този остров няма нищо освен вода, като дори Таити е далеч, намиращ се на над 1300 морски мили от него. Единственото място в близост до острова е остров Oeno, който е с площ по-малко от квадратен километър и е най-предпочитаното място за почивка на жителите на Питкерн. Тук те могат да се насладят на подводен риболов и на фини пясъчни плажове, които в Питкерн липсват.

Това място е известно като най-слабо населената държава в света. Всъщност острова е британска задморска територия по силата на официален акт от1898 година. От 1970 г. върховният комисар на Великобритания за Нова Зеландия е административен ръководител и на този остров.
Островът има интересна история, като най-вероятно в миналото е бил обитаван от полинезийците в продължение на няколко стотин години. Островът е бил открит едва през 1767г., като неговият откривател е Филип Картерет, капитан на английския кораб „HMS“.
От тогава до сега много неща са се променили, но красотата на Питкерн е останала същата. Днес този уникален остров е дом на по-малко от 50 души, потомци на бунтовниците в следствие на европейската инвазия през 18-ти век.
Много от вас биха се запитали, след като този остров е откъснат от света, от какво все пак се изхранват жителите му? Е, вярвате или не, отговорът е от пощенски марки, както и от някои скъпоплатежни туристи, които искат да се докоснат до екзотиката на този остров. Разбира се „икономиката“ се допълва и от змеделие, животновъдство и риболов. Странно, но туризмът тук е слабо развит.

Share.

Leave A Reply