Тибетските символи

0

Тибет

Тибет – известен като „покрива на света“ е едно красиво място, богато с традиции, изкуство и символика. Тибетските символи до голяма степен са повлияни от будизма, поради което всички те имат религиозна символика и представляват абстрактни идеи, които показват сцената в тяхната гледна точка за света.

Осемте тибетски символи и мотиви
Има осем основни символи и мотиви, които са представителсва на тибетски будистки вярвания. В землището на Далай Лама, тези символи могат да се видят издълбани и боядисани на много места. Те имат своите корени в Будистките учения и представляват основните стълбове на будистката философия. Картина или символ казват много повече от хиляди думи. Думите могат да бъдат забравени, но символите могат да се запечатат в съзнанието до живот.
Тук са осемте най-благоприятни тибетски будистки символи, известни още като „Ashtamangala“, както и значението на всеки един от тях.

Chhatra (Чадър)
Чадъра е Тибетски будистки символ на мъдрост и духовна власт. Той символизира също почит и уважение за Буда. Символизира прохладната сянка, която може да бъде намерена в ученията на Буда, които могат да действат като щит срещу страданието и оскверняването.

Дхармачакра (колелото)
Дхармачакра или осемте спици на правдата символизира учението на буда. Тибетците наричат този символ – „chos kyi“khor“ или колелото на трансформацията. Той е символ на промяната в човешката природа, която е предизвикана след ученията на Буда. Осемте спици представляват осемкратен път, а центъра на колелото олицетворява сърцевината на ученията на Буда, като спиците са мъдростта. Колелото също е представител на цикъла на раждането и смъртта.

Dhvaja (победа)
Победата или Dhvaja е символ на победата над демоните на ума – страст, похот, смърт и емоционално оскверняване, по пътя към просветлението. Този символ олицетворява победата над невежеството, което Буда постига чрез покаянието си. Така победата е главния символ и мотив, който сочи към просветлението на Буда.

Sankha (раковина)
Свещената раковина или Sankha представлява славата на философията на Буда, която се разпространява надлъж и нашир, като дълбок звук на раковина. Той се използва в тибетски будистки церемонии и е представяне на истината, която Буда предлага за света.

Падма (Lotus Flower)
Лотосът е символ на духовното израстване на човек, след ученията на Буда. Точно както лотоса расте в почвата и след това се издига над нея, човек израства от калта на материализма за постигане на просветление, въз основа на учението на Буда. Червен лотос е символ на тибетската любов, състрадание и чистота. Бял лотос е тибетски символ за мир и духовно просветление.

Shrivasta (Endless knot)
Shrivasta е един от най-интригуващите символи. Символът предстставлява примка, която има начална и крайна точка и представлява безкрайната мъдрост на Буда, както и тъкънта на живот, и карма, чрез които се преплитат всички наши съдби. Като символ на факта, че всичко е свързано с всичко останало в тази вселена, тя е символ на тибетската хармония.

Suvarnamatsya (Златна рибка)
Златата рибка се среща по двойки – една срещу друга. Рибите са представителства на радост и плодородие, заедно с изобилие. Те представляват философията, че човек, който следва учението на Буда не е необходимо да се удави в океана от страданието, а да плува свободно като риба. Рибките също са символ на очите на Буда и че той постоянно бди над учениците си.

Kalasha (Свещенната ваза)
Свещенната ваза е символ на неизчерпаеми богатства, които са будистките учения. Тя представлява духовно изобилие, просперитет, богатство и дълъг живот.

Това са някои от основните символи и мотиви, свързани с тибетския будизъм, които красят различни структури в цял тибет.

Share.

Leave A Reply