Топ градовете на Южна Африка

0

Днешният пътеводител  отвежда до далечната и непозната Южна Африка. Още при самото споменаване Южна Африка, много от нас свързват държавата с цялостния облик на континента Африка, което ни дава погрешна представа. Всъщност Южна Африка се различава от всички африкански страни. В момента ЮАР е една модерна страна с бързоразвиваща се икономика, висок стандарт на живот и добра дестинация за туризъм. За това свидетелстват и градовете от списъка, който сме подготвили. А ето ги и най-забележителните от тях:

Йоханесбург
Йоханесбург е най-големия град в Южна Африка и е столица на провинция Гаутенг, която е една от най-богатите провинции в цяла Африка. Йоханесбург е един от най-богатите градове не само в Южна Африка, а и на целия континент, тъй като през 1886 г.  в града са открити големи златни находища и от тогава до сега, тук се струпват инвеститори от цял свят, които допринасят за модерния облик на града.
Въпреки, че градът е огромен, въздуха тук е много свеж. Климата е субтропичен, което прави времето относително слънчево, с топли дни и хладни нощи. Повечето от забележителностите на града са изкуствено създадени, но въпреки това ще ви очароват. Едно от тези места е музея на „Апартейда“. Там ще научите всичко за историята на Южна Африка, както и за местното коренно южноафриканско население. Освен това, тук има и много други музеи, шопинг центрове и атракциони, които ще допринесат за доброто прекарване на вашето посещение тук.
След посещението ви в Йоханесбург, със сигурност ще се привържете към този град и неговата история.

Йоханесбург

Йоханесбург

Кейптаун
Това е най-старият град на Южна Африка, като неговата история е от над 300 години. В момента Кейптаун е сред най-предпочитаните дестинации за туризъм в Южна Африка. Една от най-големите забележителности на Кейптаун е замъка „Добра надежда“, който е разположен на известната улица „Buitenkant“. Освен като важна част от историята, замъкът предлага на туристите да разгледат и голяма военна колекция, събрана от Уилям Фер.
Друга много почитана атракция в Кейптан е мемориала построен в чест на Сесил Джон Роудс. Можете също така да посетите парламента на Южна Африка, където ще научите повече за бурните политически истории на Южна Африка.
Градът разполага и с голям брой модерни шопинг центрове, кафенета и ресторанти, където ще може да опитате традиционна африканска и южноазиатска кухня.
Освен забележителностите, Кейптаун има и много други неща, които може да предложи. Например, можете да вземете лифт до върха на планината Тейбъл, от където се разкрива прекрасна гледка към града. Или бихте могли да наблюдавате колонията от африкански пингвини при нос Добра Надежда. Ако сте жаден за приключения може да направите и гмуркане в клетка, където от близо да видите бели акули или просто да се отпуснете и да карате сърф.
Е, за вас остава само избора какво да посетите и какво да направите в този мегаполис.

Кейптаун

Кейптаун

Дърбан
Дърбан е красив крайбрежен град, който се слави със своите приказни плажове.Градът е разположен с лице на югоизточната част на Индийския океан и е третия по големина град в Южна Африка.Подобно на повечето градове от Южна Африка, Дърбан има лек тропичен климат, поради което лятото е влажно и топло, а зимата суха и влажна.
Освен с красивите си плажове, Дърбан привлича туристи от цял свят, заради идеалните условия за каране на сърф, изобщо добро прекарване на море. Несъмнено, Дърбан може да осигури забавление и удоволствие на всеки посетил града.

Дърбан

Дърбан

Порт Елизабет
Порт Елизабет се намира югозападно от Дърбан и е един от най-големите градове в Южна Африка. Местните жители наричат Порт Елизабет  „Приятелския град“. Климата тук се различава от повечето градове в Южна Африка. Тук лятото е горещо, а зимата мека, като дъждовете са рядкост.
Като пристанищен град, Порт Елизабет има много богата колониална история. Доказателство за това може да бъде „Пътеката на Доники“. Местата в този маршрут включват: „Bell Tower“ – една от първите структури, построена през 1820 година, Старият град и накрая – паметника на Форт Федерик, построен през 1799г.
Освен с богатата си култура, Порт Елизабет е известен и с водните спортове, които се провеждат тук. Ето защо, градът е известен като „Африканската столица на водните спортове“.
Независимо дали сте любител на водните спортове, Порт Елизабет е чудесно място за туризъм, което със сигурност ще ви хареса.

Порт Елизабет

Порт Елизабет

Претория
За разлика от повечето градове в света, Южна Африка има повече от една столица. Това е така, защото трите клона на управление са разположени в три различни града. Една от тези столици е Претория. Претория е изпълнителната столица на страната, което означава, че това е домът на цялата изпълнителна власт.
Въпреки, че се намира на 4.500 метра надморска височина, времето тук е много влажно и сравнително горещо. Претория е град, който може да ви разкаже историята на Южна Африка в големи подробности. Ако искате да научите повече за Южна Африка, всичко което трябва да направите е да дойдете тук.

Претория

Претория

Блумфонтейн
Блумфонтейн е една от трите столици в Южна Африка и е дом на южноафриканския клон на съдебната власт. Градът се намира западно от Лесото и има население от над 369 хиляди души. Местното име на града е Mangaung, което означава „мястото на гепардите“ ,а също така е известен и под името „града на розите“, което се дължи на изобилието на цветя, както и на провеждащия се тук фестивал на розата. Тъй като Блумфонтейн се намира в централна Южна Африка, климатът тук е по-различен от този на другите основни градове, които са близо до море.
Блумфонтейн има континентален климат, което означава – горещо лято с чести гръмотевични бури и хладна, и суха зима.
В града има много забележителности, които си заслужават да се видят. Една от тях е местния стадион, който бе един от стадионите, на които се проведе Световното първенство по Футбол през 2010г.
Този град наистина е страхотен и ако наистина искате да се докоснете до Южна Африка, то Блумфонтейм е идеалния избор за вас.

стадион Фрий Стейт, ЮАР

Блумфонтейн – стадион Фрий Стейт

Share.

Leave A Reply