5-те най-очарователни аквариума в света

0

Аквариумът може да бъде едно невероятно място, където да видите водния живот отблизо. Независимо от броя на рибите и техния размер, аквариумите наистина са невероятни атракции, които заслужават да се видят. Дали малък аквариум у дома или огромен градски аквариум, важното е, че в него има живот, живот който може да наблюдавате отблизо.
Ето списък на някои от най-забележителните аквариуми в света, всеки от които е „по-по-най“.

Берлин Aquadom
AquaDom е част от Sea Life Берлин. В Sea Life Берлин, посетителите откриват 30 цистерни, съдържащи местни видове от река Шпрее до Атлантическия океан. Акцентът на обиколката е тур през AquaDom, най-големият в света цилиндричен аквариум, където множество тропически риби живеят в един милион литра солена вода. С височина 82 фута, намиращия се в хотел Радисън Берлин, аквариум е оборудван с вграден прозрачен петметров двуетажен асансьор в центъра на резервоара с капацитет 48 души.

  • Аквариумът е местообитание на над 1500 тропически риби и над 50 различни вида.
  • Височината на AquaDom е 25 метра.
  • Аквариумът е направен от акрил, с дебелина от 16 см на върха и 22 см в долната част.
  • Акриллния цилиндър има височина от 16 метра и с диаметър 11,50 м.
  • Нивото на водата е 14 метра.
  • Един милион литра вода от Берлин, смесена с 33 тона морска сол (съдържание на сол от 3,3%) се изпомпва всеки час.
  • Налягането на водата е 2,4 бара.

Аквариума в Джорджия
Най-големият аквариум в света, аквариума в Джорджия се намира в Атланта,САЩ. Той е най-големият аквариум в света с над 31 000 м³ морска и речна вода, и повече от 120 000 животински представители от над 500 различни вида. Построяването му се дължи главно на дарението от 250 мил. долара от съоснователя на „Home Depot“ – Bernie Marcus. Площта му е над 81 000 м² . Аквариумът в Джорджия е един от двата американски аквариума, които имат акули-чук. Друг рядкосрещан вид, който може да видите тук е скат манта на име Нанди. За първи път Нанди бе показана на посетителите на аквариума през 2008 г. Тогава тя бе първия скат „manta“, показван на изложение в страната. По-късно аквариумът се сдобива с още два ската от същия вид. Има и огромен закрит басейн на делфините, както и зала за морските обитатели от полярните ширини – китове „белуга“, японски раци „паяк“, както и с африкански чернокраки пингвини. От 2008г. има програма наречена „плувай заедно с добрите гиганти“, която позволява на гмуркачите да видят отблизо и да изпитат едно незабравимо усещане, плувайки с китовите акули. Ако имате спестени пари за туризъм, непременно трябва да посетите и това място.

Аквариума в Дубай
„Mall Dubai“ е дом на този аквариум, който е известен като най-големия „Окачен аквариум в света“. Тук живеят над 33 000 водни животни, от над 150 различни вида. През 2010 г.  аквариумът протича, заради малка пукнатина в една от стените и част от сградата е евакуирана. Дубайският аквариум е не просто един от най-големите в света, а има най-голямата в света стъклена стена за наблюдаване на обитателите му, широка 32,8 метра и дълга 8,3 метра. В него има над 10 млн. литра вода. Той често е наричан „вътрешен океан“. Аквариумът е собственост на компанията „Емаар пропъртис“ и се намира в подножието на кулата Бурж Халифа.

Аквариум „Окинава Чурауми“
Намира се в Окинава, Япония. Аквариума тук може да се похвали като втория по големина аквариум в света. „Churaumi“ идва от японската дума „Chura“, което значи красив и „Umi“, което се превежда като смисъла на океана. Тук може би имаме най-голямото разнообразие от морски същества, което надвищава 740 различни видове и общо над 26 000 броя риби.

„Two Oceans“ – Кейптаун
С повече от 3000 морски същества на гледна точка, включително акули, костенурки и пингвини -„Two Oceans“ Aquarium е един от най-добрите аквариуми в света. Това, което прави невероятно в този аквариум е, че той се характеризира с морски създания от двете страни на Африка, Индийския океан и Атлантическия океан, от където идва и името му – „Два океана“. Аквариума има над 3000 морски обитатели, които са разположени в 7 изложбени галерии:

  • Oceans of Contrast – Атлантически океан: позволява на посетителите да надникнат в живота на студения Атлантическия океан. Озовавате се лице в лице с прозрачна медуза,едно малко, рядко морско конче и  гигантски раци, паяци.
  • Oceans of Contrast – Индийския океан: тук има експонати на морския живот от топлия Индийски океан. Внимавай за оранжево-бяло-шарени Немо (anemonefish) и неговите приятели и изобилие на други ярко оцветени риби от кораловите рифове в Индийския океан.
  • Хищници – Ако имате водолазна квалификация, можете да се потопите в резервоара на хищниците. Не е за хора със слаби сърца! Посетителите могат да дойдат и да гледат  хранене на акула в неделя следобед.
аквариум Кейптаун

„Two Oceans“ – Кейптаун

Share.

Leave A Reply