Borobudur – Най-старият будистки храм в света

0

Храмът Borobudur е будистки паметник, притежаващ колосални размери, като подобен храм, няма никъде другате по света.
Това огромно будистко светилище се намира в провинцията „Ява“, Индонезия. Според учените, паметникът е изграден около 7-ми 8-ми век и са единудушни, че за построяването му са отнели най-малко 100 години.
Храмът е бил изоставен преди векове, когато местното население приема исляма и с течение на времето храмът бил покрит с пепел от вулканичните изригвания на връх Мерапи.
Паметникът е открит през 1814г. от Сър „Tomas Raffles“, който нарежда паметника да бъде почивсте, но несъмнено най-голямата реставрация на паметника е през 1980г. когато индонезийското правителство, заедно с помоща на ЮНЕСКО правят пълна реставрация на храма.

От тогава паметникът е включен в списъка на световното културно и историческо наследство на ЮНЕСКО, тъй като се счита за изключителна и величествена находка.
Ежегодно в храма се провежда и едно от най-красивите и най-свещенни будистки събития, на които всеки може да е свидетел. Събитието се провежда по време на пълнолуние през май или юни, тъй като се използва лунния календар.
Посещението на Боробудур е едно пътуване през времето. Независимо от вашата религия, вие ще почуствата светостта на това мистично място. Храмът може да се посещава през цялата година и задължително трябва да се види, когато пътувате в Индонезия.

Share.

Leave A Reply