Красотата на гръцките острови

0

На море в Гърция

Почти 20% от площта на Гърция заемат над 3000 острова, от които 170 са населени. Най-многобройни са гръцките острови в Егейско море. Те са остатък от потъналата хълмиста суша, свързвала някога Балканския полуостров и полуостров Мала Азия.
Най-големият егейски остров е Евбея (3580 кв. км). Повечето острови са малки, образуват три островни групи – Северни Споради, Цикладски острови и Южни Спо-ради (Додеканези). Най-близко до турския бряг са Южни Споради, повод за много териториални спорове между Турция и Гърция. В Йонийско море по-големи острови са Кефалония, Керкира (остров Корфу), Левкас, Закинтос, Итака (островът на митичния Одисеи). Най-големият гръцки остров е Крит (пети по големина в Средиземно море – 8336 кв. км), разположен в центъра на Източното Средиземноморие.

Почивка на лазурен остров в Гърция

Несъмнено споменаването на гръцките острови носи в съзнанието ни мисълта за слънце и лазурни води. За тези от вас, които искат да усетят магията на тези острови, прочетете редовете по-надолу, за да научите повече за някои от най-популярните гръцки острови.

Санторини
Санторини попада в групата на Цикладите в централната част на Егейско море. Островът се е образувал в резултат на вулканично изригване в миналото и в момента са място, което предлага уникално красиви гледки. Първата Ви работа в Санторини е да отидете на черните пясъчни плажове, особено в югоизточната част на Периса и Камари на главния остров на Thira. След това проверете дали археологическите изкушения на древните Акротири са отворени за посетители. И ако не са – право към остров на Thirassia, за да се изкачите на древните стълби, които водят до историческия град Manolas. От там, уловете спиращата дъха гледка към калдерата, брилянтен басейн с тюркоазена вода, която е като център на разнообразните острови на този архипелаг. Някои биха казали,  че ви трябва само един ден, за да се насладите на прелестите на тези острови (те са популярно пристанище за круизни кораби). Не е вярно. За да усетите истинския вкус на всичко, което е Санторини, ще се нуждаете от няколко дни до седмица.  Санторини се състои от два обитаеми острова и няколко по-малки островчета. Повечето посетители прекарват времето си на Thira (най-големият остров на архипелага), който е дом на големите градове в Санторини, включително Фира и Ойя. И изключвайте тихите острови: Неа Камени, Palaia Камени, Aspronisi и Кристияна, които също си струва да се проучат.

santorini

Остров Санторини

Егина
Този гръцки остров се намриа в близост до Атина, като разполага с оживено пристанище, изпълнено с красиви яхти и безброй рибарски лодки.Този остров има богата история, като намерените археологически находки от тези места, свидетелстват за първоначалното обитаване на острова, датиращо от преди хиляди години.

ostrov egina

Остров Егина

Скиатос
Намиращ се в Егейско море, Скиатос е група от острови, които са уникални с това, че имат над 70 плажа, изпълнени с фин пясък и прекрасно сини води.Освен това, изпълнен със заведения и барове, този остров има изключително оживен нощен живот.

скиатос

Остров Скиатос

Андрос
Андрос се намира в северната част на Цикладите и тук, всеки един турист може да се наслади на прекрасните изгреви и романтични залези.

ostrov andsros

Остров Андрос

Крит
Остров Крит е един от най-големите гръцки острови, като е и петия по големина остров в Средиземно море.Изолирани плажове, селища със собствена традиция, които си заслужават да бъдат видяни правят този остров сред най-търсените туристически дестинации в Гърция.

ostrov krit

Остров Крит

Корфу
Корфу също е един от най-посещаваните гръцки остров.Островът се намира в Йонинско море и е известен с типичния си музикален привкус, допринасящ за веселата атмосфера на острова.

korfu

Остров Корфу

Миконос
Една от най-предпочитаната туристическа дестинация в света – Остров Миконос.Островът е популярен, поради своята божествена красота и природа, която е добре съчетана с един модерен курорт, разполагащ с всичко за удобството на всеки един турист.

mikonos

Остров Миконос

Наксос
Този гръцки остров е разположен в Егейско море и е един от най-големите острови, които принадлежат към групата на Цикладите.Живописни места, пясъчни плажове и кристално чистата вода, превръщат този остров в късче от рая.

Naksos

Остров Наксос

Парос
Този гръцки остров се намира в централната част на Егейско море и основната характерна черта на този остров е, че тук почти всичко е изградено от бял мрамор.Прекрасните плажове и калдъръмени улички допринасят за очарователната атмосфера на този остров.

Paros

Остров Парос

Ангистри
Това е малък остров, който се оказва идеалното място, ако търсите „истинска почивка“, почивка в която няма никой да ви притеснява, в която ще може да се насладите на спокойствие и тишина.

Angistri

Остров Ангистри

Това са само няколко от красивите острови на Гърция, които си струват да бъдат видени, дори и за един ден.

Share.

Leave A Reply