Топ 10 на най-необичайните острови

0

Тук ще ви запознаем с десет уникални острова, които малко или много са различни и някак необичайни, спрямо останалите острови.

Niiihau
Този остров е най-западния, сред осемте най-големи Хавайски острови. Ni’ihau се различава от останалите седем с това, че е напълно частна собственост, като е бил закупен от Елизабет Синклер през 1864г. Тук посетителите рядко се допускат и неслучайно псевдонима на острова е „Забранения остров“.

забранения остров

Остров Attu
Този остров ни отвежда в най-западната част на Алеутските острови в Аляска. Въпреки, че Attu е най-западния остров на Алеутските, той всъщност се намира в източното полукълбо. Друг любопитен факт за Attu e, че има население едва от двадесет души, като всички от тях живеят и работят в „Attu Station“, което представлява малко навигационно съоражение.


Остров Монурики

Монурики е малък, необитаем остров, който принадлежи към Фиджи. Островът придобива известност през 2000г., когато там е заснет филма „Cast Away“. Във филма острова е напълно изолиран, но всъщност не е точно така. Само на няколко мили от Моруники се намира „Tavua“, остров който има население около 2400 души.

Остров Наваса
Наваса е необитаем карибски остров, намиращ се на около 30 мили западно от Хаити и 20 мили южно от залива Гуантанамо в Куба. Интересното за острова е, че цялата му брегова линия се състои от стръмни скали и идването тук по вода е напълно невъзможно. В момента, островът е класифициран като природен резерват и разрешение за посещение се издава единствено от правителството на САЩ.

Шпицберген
Шпицберген е най-големият от островите на Свалбард, на север от Скандинавия. На острова се намира града Лилехамер, който е един от най-северните градове в света. За това свидетелстват и фактите, че тук се намират „най-северното летище в света“ и „най-северната църква“. Поради големия брой на полярни мечки, всеки път, когато някои пътува извън Лилехамер е задължен със закон да носи пушка със себе си. Също така, поради специфичното си местоположение, в Шпицберген се съхраняват различни растителни семена, които биха се запазили в случай на всякакъв вид мащабна катастрофа.

Палмира
Палмира е всъщност мини архипелаг от малки островчета, разположени по средата между Хаваите и Самоа. Най-големият от островите „Cooper Island“ е частна собственост, а останалите са част от федералното правителство на САЩ.

Остров Хауланд
Хауланд се намира на около половината път между Хаваите и Австралия, и е само на около петдесет километра на север от екватора. Подобно на много малки тихоокеански острови и Хауланд е под егидата на САЩ. В момента острова е природен резерват и може би за това е толко известен сред туристите.

Пиктерн
Пиктерн е единствения обитаем остров от всички четири в групата „Pitcairn“. Това е и последният остров в тихия океан, който все още е под британска власт. На острова живеят едва 50 души, което прави Пиктерн най-малко гъсто населения остров, както и най-отдалечената юрисдикция в света. Всичките жители тук са потомци на бунтовниците от „HMS Bounty“. Освен всичко останало, Пиктерн се слави и с това, че тук се прави най-хубавия мед в целия свят, за което потвърждава и английската Кралица. Пиктерн е уникален и по доста други начини, които е най-добре лично да се убедите.

Остров Буве
Буве е вулканичен остров в Южно Атлантическия океан, намиращ се на около 2500 км. югозападно от бреговете на Африка. Буве никога не е бил обитаван и може би никога няма да бъде, тъй като почти целия остров е покрит с лед. Островът има и славата на най-отдалечения остров в света. Най-близката суша е Куин Мауд Ленд в Антарктика, която се намира на 1700 км. на юг.

Северен Сентинел
Този остров се намира на около 32км. западно от остров Смит в Бенгалския залив. Островът е голям около 72 кв.км. и е напълно покрит с гори, с изключение на плажната ивица, която обгражда целия остров. Тук се намира и един от най-малко контактните народи в света и поради тази причина точния брой на населението на този остров не е ясен.

Share.

Leave A Reply