Турция – Люлката на цивилизациите – част 2

0

След първате част за древна Турция, дойде ред да видим и продължението.

Сафранболу
safranboluПознатата история на Сафранболу, намиращ се близо до североизточната част на Черноморското крайбрежие на Анадола, датира от около 3000 г пр.Хр. След град на римската провинция „Пафлагония“, Сафранболу е домакин на много цивилизации, включително Римската, Византийската, Селджукската и Османската империя. По време на Османската епоха, градът е бил важен кръстопът от известния път на коприната. Градът показва изключително богато историческо и културно наследство, като е и ярък пример за турската архитектура.
Сафранболу е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

 

Анталия
Анталия, главен ваканционен курорт на Турция в Средиземноморския регион е атрактивен град със сенчести палми, яхтено пристанище, сгушени в живописна природа. Освен красива природа, районът около Анталия предлага забележителности и страхотни исторически останки. Само на няколко километра от прекрасните пясъчни плажове „Lara“ се намира спиръща дъха планинска верига, от където се разкрива прекрасна гледка към водопадите Duden.

Трабзон
Трабзон е разположен в северната част на Турция и в източната част на Черно море и е известен със манастира и църквата „Света София“.
Разположен в прекрасна местност, манастира Света София е построен през 14-ти век и е сгушен в скалите, спускащи се в зелена долина. Християнския храм функционира успешно до 1670 г. след, което е била превърната в джамия от нахлулите турци.

Ерзурум
Ерзурум е най-голямата провинция в източен Анадол и се намира на 1950метра над морското равнище, като тук се намира най-дългата ски писта в Турция.
Историята на града се простира назад до 4000 г. пр.Хр. и е видял много цивилизации. Една от най-важните останки от тези периоди е са византийски градски стени. Други интересни исторически находки могат да се видят в колекцията на Археологическия музей в града.
Със своята архитектура, градът е ярък пример за селджукската архитектура.

Share.

Leave A Reply