На разходка в Дъблин

0

Ирландия е страна, която привлича със своята невероятна природа и интересно географско положение. Времето в страната е твърде често мрачно, но това не пречи на ирландският народ да бъде известен като един от най – гостоприемните. Всеки, който посети Ирландия ще бъде посрещнат от местното население като стар приятел и задължително почерпен с халба бира в традиционен ирландски пъб. Страната не е прочута с голяма територия, но за сметка на това разполага с пълен набор от история, забаелжителности, митове и легенди. Ирландските градове са средища на средновековни замъци и руини. Ще започнем нашето пътешествие на територията на „Изумрудения остров“ от град Дъблин.

Градът е столица и едновременно с това, най – големия в Ирландия. Той е разположен в източната част на страната, на мястото на  вливане на река Лифи в Ирландско море. Смята се, че името Дъблин произлиза от „Dubh Linn”, което в превод означава „черна локва“. Река Лифи разделя града условно на две части – северна и южна. Интересното е, че и до днес е запазено делението на жителите на града. Смята се, че по – заможните хора живеят в Южната част, а по – бедните, в Северната. Това деление започва през 1700 г. Тогава, известният Артър Гинес построява своята бирена фабрика, а около нея не след дълго се издигат Дъблинският затвор ( исторически музей в наши дни) и лудницата. Благодарение на своята бира, Артър Гинес придобива световна известност и е обявен за национален герой на Ирландия. Днес, Дъблин се слави с добре развития си транспорт. Но най – добре е, ако градът бъде обходен пеша, за да не се пропусне нито една от традиционните му кръчми. Най – посещаваната от тях е „Джони Фокс“. От този пъб се разкрива прекрасна гледка към столичния град и залива. Кръчмата е известна със своето високо разположение. Тя предлага   на  посетителите си  фолклорна музика всеки ден. Популярността на дъблинските кръчми идва след създаването на пивоварната  на  популярния Сейнт Джеймсис Гейт. Интерес за посетителите на Дъблин са т.нар. „литературни пъбове“. Те пазят в себе си спомени от състояли се някога срещи на  известни и до днес автори. Не може да не споменем, че Дъблин е родният град на Оскар Уайлд. Сред най – прочутите забележителности в ирландската столица е Dublin Castle. Замъкът се намира в старата част на града. Любопитно е, че замъкът е запазил старинния си вид от извършената реставрацията през 18 в. Неговата архитектура съчетава в себе си няколко стила. Заслужава си да бъдат видяни Тронната зала и залата Сейн Парк, които се намират във вътрешността му.

Dublin Castle приютява и библиотеката Честър Бийти. Тя представлява едновременно  музей на книгите и библиотека. Сър Алфред Честър Бийти успява да събере ценни колекции от миниатюри, редки книги, рисунки и ръкописи. Музеят е бил и продължава да бъде домакин на международни изложби. Друга забележителност, която не може да бъде пропусната в Дъблин, е колежът ножещ името „Света Троица“ и особено неговата библиотека. В нея се пазят над 200 хил. антични текста. Сред тях е т.нар. „Книга на келтите“. Къде другаде, ако не в Дъблин ще има музей на бирата?! Музеят на Гинес ще очарова особено мъжката част от своите посетители. Дъблин предлага възможност за прекарване на времето в големия парк „ Сейнт Стивънс Грийн“, посещение на катедралата „Св. Патрик“( най – почитаният светец от ирландците) или театъра „Джордж Бернард“( основан през 1904г.). Дъблин е град с неповторима атмосфера. Най – хубавото е, че всичко се намира съвсем наблизо, а кратките разстояния благоприятстват хубави разходки.

За да сравните цените на самолетните билети, ползвайте сайта Airport.bg и изберете най-изгодната оферта.

Share.

Leave A Reply