5 дни не стигат за обиколка на Рим

1

Вечният град на неостаряващата империя с невероятната архитектура. Всеки трябва да извърви своя път до Рим – преживяване, което не трябва да бъде пропуснато в живота. Монументи, катедрали, площади, фонтани, църкви, арки – толкова много забележителности, за които 5 дни не стигат.

Като за начало е необходимо да сте си направили резервация в хотел предварително. Много е важно да изберете настаняване, което е разположено на удобно за ежедневните ви обиколки място (Вижте за повече информация в www.trivago.bg).
Носете със себе си точни координати на хотела, в който ще отседнете. В Рим няма безброй окачени указателни табели, а е запазено очарованието на сградите, които приемат своите гости. Събуждайки се от сирени на линейки и шум от клаксони на коли, изпийте едно ароматно италианско кафе. Ще усетите колко е забързан животът тук. Колко тесни са улиците, колко е шумно, но за вас времето сякаш е спряло – чувате само преплитащия звън на камбани, който ви приканва да поемете по пътя на чудесата на Рим.

колизеума в Рим

Уникалния Колизеум в Рим

И ето ни без дъх застанали пред един от символите на вечния град – Колизеумът. Този вековен гигант е построен от флавите през първи век и е подарък към римляните. В амфитеатъра са се провеждали игри, екзекуции, битки между гладиатори и хора. Колко зловещо звучи, че именно тук са загинали над 500 000 души и това е било забавлението на древните римляни. В дясно от Колизеума е издигната арката на Константин, а в противоположност хълмът на Палатин и Римският форум, както и Виа Скара (в превод „Свещения път“) – главна улица в Древен Рим.
На път към следващата забележителност ще видите десетки базилики и площади, които дори не са удостоени с чак такава важност от туристите. Със забързана крачка достигаме до белия мраморен гигант – монументът на Виторио Емануеле II.
Недалеч, измежду малки, тесни улички се намира величествения фонтан Ди Треви – най-големия бароков фонтан в Рим.

Di Trevi, Rim

Една от забележителностите на Рим

Той е разположен на малък площад, където се пресичат 3 улици, а оттам произлиза и неговото име. Нептун ви приканва да хвърлите монета във фонтана, за да се завърнете отново в древен Рим. Ако пък сте влюбена двойка, хвърлете 2 монети едновременно и ще бъдете обречени на вечно щастие. В близост до фонтана Ди Треви се намира църквата Св. Викентий и Св. Анастасий, подарък за българската православна общност. Обезателно трябва да изкачите 138-те испански стъпала, които били притегателен център за артисти, художници и писатели. Не пропускайте да посетите  и едни от най-запомнящите се площади в Рим – Пиаца Навона и Пиаца Дел Пополо – площадът на народа. На площад Навона ще се възхитите на прекрасните барокови фонтани на Нептун и Мавъра, както и на фонтанът „Четирите реки”.
Отдъхнете с ароматно кафе или хапнете неустоимо вкусно парче италианска пица.
Ако разходката ви в Рим е по коледните празници ще бъдете очаровани от невероятната коледария, която се провежда там.
Преполовили дните от екскурзията си ще осъзнаете, че колкото и оптимизиран маршрут да изберете 3 дни не стигат, а 5 са малко. Малко, за да видите всички спиращи дъха гледки. Да се насладите на италианския афинитет към храната и емоциите, да запечатате всички невероятни шедьоври на онова време.

Да отидеш в Рим и да не видиш Папата. След дългата разходка и добре отпочинали, изпийте сутрешното си кафе в хотела, за да тръгнете рано сутрин за срещата с Папата.

vatikana-rim

Гледка от куполът на базиликата Св. Петър

Безспорно Ватиканът е сърцето на Рим. Отделете си ден за да разгледате Сикстинската капела и величествения едноименен площад, музеите, както и да изкачите куполът на базиликата Св. Петър. На върха на базиликата се открива гледка към целия вековен град. Тук ще въздишате, ще мечтаете, ще ви се иска да вземете цял Рим в шепи и за миг ще помълчите. Тук ще разберете – фотоапаратът не може да заснеме, очите не могат да видят, а душата е пълна. Само един дъх ще е останал – Roma ritornerò !

Полезни връзки:
www.rome.info – туристически гайд за Рим
www.vatican.va – официална страница на Ватикана
топ 10 на забележителностите в Рим

Share.

1 коментар

  1. Невена on

    Не е точно така. На мен 5 дни ми стигнаха ИДЕАЛНО за да видя всяко едно от изброените в статията места, че даже и зоопарка. На 6-тия вече нямаше кой знае какво ново да видя затова обиколих някои от любимите ми видяни вече места. Все пак си зависи от човека и от това колко време отделя за дадено място.

Leave A Reply