Prambanan

0

Може да не е толкова добре познат като Боробудур, но храма Prambanan определено трябва да бъде посетен от всеки посетител на района Yogyakarta.
Това архитектурно бижу от 9-ти век се състои от 240 храма, които както в Боробудур и тук са смайващо големи и сложно декорирани.Въпреки това, докато Борободур е оформен като плоска пирамида, отличителни кули моделирани по планините, оформят този великолепен индуски храм.
Стремящи се към небето, 47-метровите кули на храма Шива и 33-метровите на Брахма и Вишну от двете страни образуват ядрото на комплекса.Една от тези статуи носи името на „Loro Jonggrang“, легендарна принцеса, чието име често се използва и за самия храм.Легендата разказва, как тя се опитала да заблуди нежелан охажор, като го накарала да изгради 1000 статуи в една нощ.На сутринта, когато той завършвал 999-тата, виждайки, че е измамен превръща принцесата в последната статуя.
Първия храм в Prambanan се смята, че е построен около 850г.сл.Хр. от Крал „Пикатан“, който искал да построи индуски храм, по подобие на будисткия Боробудур.Първоначалното име на храма е било посветено на бог Шива.В следващите сто години комплекса е бил разширяван, докато не бил изоставен, когато кралския двор се премества в източна Ява, след изригването на вулкана Гунунг Мерапи.
В началото на 19-ти век, заедно с Боробудур и този храм е бил открит, но едва през 1930г. започва неговата реставрация.През 1991г. Prambanan е признат като обект на световното наследство на ЮНЕСКО.За съжаление, комплексът е бил повреден по време на земетресението през 2006г., като до момента някои от пострадалите храмове още не са поправени.

Знаете ли,че?
-Prambanan е най-големият хиндуистки храмов комплекс в Югоизточна Азия.Първоначално откритите храмове са били 240, повече от които са били в руини.
-Комплексът е изложен под формата на мандала и разполага с извисяващи се широки кули, които са типични за хиндустката архитектура и представляват „Meru“ – свещената планина, където живеят боговете.
-Най-високият храм във вътрешната зона се издига на височина от 47 метра и ширина 34.Екстериора е богато украсен с каменни резби, които разказват историята на героя Рама (епос Рамаяна).

Share.

Leave A Reply