Хайде на слънчеви бани в Анталия

1

Анталия е турски курорт, който се разполага в северозападната част на страната. Средиземно море и планината Торос придават неповторим вид на природата на курорта.

Анталия е главен град на провинция и централен морски курорт за оформилата се Турска ривиера. В близките околности се разполагат други курортни и същевременно древни и интересни градчета – Алания, Кемер, Белек, Сиде и Лара. Ежедневно, туристите, които отсядат в тях си организират екскурзии до Анталия или съседните околности.

Анталия

В древното минало, земите на населеното място били включени първоначално в териториите на Пергамското царство. На по – късен етап от време, земята преминала в границите на обширната Визайнтийска империя. След турското завоевание, Анталия окончателно влязла в териториите на османската държава.

Днес, турският курорт се асоциира с денонощно забавление и развлечение. Въпреки това, при повече желание може да бъде организирана ползотворна разходка из града. На централно място в Анталия се издига Старият град (Калече). Той буди интереса на пътешественика със запазените и реставрирани улички и сгради. Ясно си личи стремежът да бъдат опазени тенденциите и влиянията на някогашните древни култури по тези земи.

Отново на централно място в града се намира и една от първите джамии в населеното място. Минарето и „Yivli” е постоено около 1230 година. На височина достига до приблизително 40 метра. Минарето се смята за един от символите на Анталия. В сградата на самата джамия пък се помещава Етнографски музей. Експозициите му съдържат предмети от бита, килими, съдове, облекла – всички те разкриващи начина на живот на древните обитатели на тази територия. Именно в Стария град се намира и най – старата постройка в целия мюсюлмански свят – джамията със счупено минаре. Смята се, че самата сграда е издигната някъде около 2 век.

Свободното време в Анталия може да бъде прекарано и в шопинг тур. Туристите могат да посетят обособената търговска зона, която се намира на площад Калекапусу.

За любителите на природните красоти, Анталия предлага гледка към водопадите на река Дюден. Чудният пейзаж се намира на приблизително 12 километра в посока североизток.

Говорейки за Анталия не може да не споменем и двата и най – популярни плажа – Коняалти и Лара. Слънчеви бани, чисти средиземноморски води и запазени археологически паметници – всичко това, та дори и повече представлява Анталия.

Share.

1 коментар

  1. Почти всички мой приятели са доволни от почивките си в страна като Турция и не спират да разказват какви ли не забавни и хубави истории,което показва колко са впечатлени.Казаха ми задължително да посетя и Желязната църква , която била уникална с това, че в тази църква е изработена наистина от желязо.  Църквата има елементи, които тежат по 500 тона. За да се построи тя, те са били изработени във Виена и докарани с кораби по Дунав и Черно море до Истанбул.Не мога да си представя колко време е било нужно, макар че по онова време строителството е било доста по здраво, сега като че ли бързаме да направим нещо за сметка а качеството.

Leave A Reply