Бали – най-добрите места за посещение

0

остров Бали
Едно пътуване до Бали може да бъде запълнено с култура, природа, изкуство, духовност или още по-добре – всичко!Освен зрелищните плажове на Кута, Нуса, Дуа и Семиник, или културното сърце на Убуд и живописните оризови тераси, североизточните крайбрежни градове и остров Ломбок са скрити пълноценни камъни, в очакване на откриването.
Западното крайбрежие на Бали е все още встрани от утъпкания път и е изпълнено с планини, покрити от буйни гори, влажни оризови полета и богата растителност.Историческите места и сгради, които се противопоставят на изпитанията на времето, както и набор от музеи и художествени галерии предлагат различен поглед на Бали за любопитния пътешественик.
Това е нашия списък на Топ 10 неща, които трябва да се видят в Бали.

Besakih Temple – Pura Besakih
Besakih Temple, известен още като „Майка храм“ повече от 1000 години се извисява на 1000 метра височина в югозападните склонове на планината Агунг.Besakih е артистичен и уникален комплекс, който се състои от най-малко 86 храмове, включително и големия храм на държавата – Pura Panataran Agung.Basakih е най-големия и свят храм сред всички храмове на острова и е заобиколен от спиращи дъха гледки към живописни оризища, хълмове и потоци.За местното население, посещението на храма е специално поклонение.Самия храм разполага с три храма, посветени на идуистката Троица.Също така, комплекса изразява същественото значение на балийската вяра, че животът на земята трябва да се съхранява в баланс и хармония между човека и Бога, човека и обществото, както и между човека и неговата естествена среда.
Легендите, разказващи за това светилище, показват, че всичко е започнало през 8-ми век, когато Индуски монах получил откровение за създаване на домове за хора по време на своята изолация.Така с помощта на свои последователи постепенно започнало изграждането на Pura Besakih, около 1343г.
Оттогава Pura Besakih е имал няколко реставрации, след земетресенията през 1917 и изригването на планината Агунг през 1963г.Любопитен факт е, че при изригването на планината, лавата е заобиколила комплекса, което местните смятат за чудотворен сигнал от божествата, които искат да демонстрират своята сила.
Този изящен религиозен храм е номиниран за обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 1995г. но за сега все още изчаква своето одобрение.Друг интересен факт за това място е, че тук годишно се провеждат над 70 церемонии и празници.
Besakih Temple Bali
Tanah Temple
Tanah е един от най-важнит ехрамове на Бали, известен с уникалните си залези.Древен индуски храм, кацнал на върха на малка скала, постоянно сблъскваща се с морските вълни.Храмът се намира в село Beraban и е приблизително на 20 километра северозападно от Кута.
Легендата за този храм гласи, че първосвещеник от кралството на Маджапахид е бил изпратен да разпространява индуизма в Бали.Пристигайки тук, очарован от красивата местност, той създава храм в чест на морския бог – Baruna.
След векове на големи вълни, които постоянно се разбиват в скалната основа, Tanah е изправен пред постоянна заплаха от ерозия.През 1980г. местните власти с помощ от японското правителство възстановяват една трета от настоящата част от скалата, върху която е изграден храма.
Трябва да се има в предвид, че за да стигнете до храма трябва да уцелите отлив, тъй като при идването на прилива, пътят до скалата е покрит с вода.
Въпреки, че не може да влезете в храма, от тук ще може да се любувате на прекрасни панорамни гледки.

Tanah Temple Bali

Храма Uluwatu
Uluwatu храм или Pura Luhur Uluwatu е един от шесте основни храмове, считащи се за духовни стълбове на Бали.Този храм е кацнал на стръмна скала на около 70 метра над морското равнище, от където се разкриват прекрасни декори.Pura Luhur Uluwatu определено е едно от най-добрите места на острова, което ще ви докосне до балийската традиционна архитектура.
Няколко археологически останки, намерени тук доказват, че произхода на храма е около 10 век.Непосредствено до храма има малка горичка, където живеят стотици маймуни, за които се смята, че пазят мястото от лошите влияния.
Балийците смятат, че именно тук трите божествени сили на Брахма, Вишну и Шива се превръщат в едно.Pura Uluawatu също е посветен на защитата на Бали от зли морски духове.
Зад главния храм в един от дворовете на Pura Uluwatu се намира брамин статуя, с изглед към Индийския океан, считан като представителство на Dhang Hyang Dwijendra.
Uluwatu Bali
Tegallalang – оризовите тераси в Бали
„Убуд“ е известен с красивите си гледки на оризищата, включващи традиционни балийски системи за напоявани, наречени Subak.Най-красивите терасовидни пейзажи от региона на „Убуд“ са в Pejeng, Campuhan и Tegallalang.
Tegallalang е чудесен пример за перфектно изградена оризова тераса.Тя се простира по склоновете към долината, от горния край на която се разкрива прекрасна гледка.При посещението на това място ще имате възможността да опитате от традиционната зелена напитка „кокос“, както и да си вземете тъкана шапка, направена от кокосови листа.
Непосредствено до оризовата долина се намира и малко селце на име Padukui, където могат да се видят изключително разнообразни дърворезби и скулптури.
Tegallalang Bali

Kintamani
Връх Батур, известен също като вулкана Kintamani е най-любимата туристическа дестинация в централната планинска област на Бали.Кратера на връх Батур е с прекрасна гледка към калдера, а също и красотата на езерото Батур, която изпълва голяма част от калдерата.
Гледката е основната причина, поради която всеки турист идва тук.Заобиколени от завладяващия характер на връх Батур, ще намерите много повече причини да се задържите на самия кратер.
Областта Kintamani всъщност се състои от три основни селища, включително Penelokan, Batur и Kintamani.Има също така и няколко древни селища около езерото Batur, по-известни като Bali Village.
Penelokan е най-доброто място от което можете да се насладите на панорамното изкушение на Kintamani, включващо поле от лава и черни скали, граничещи до зелен килим и синьо-зелените води на езерото.
Интересен факт за това място е, че тук се намират най-големите бамбукови плантации на острова, както и различни плодове и зеленчуци, тъй като почвата е богата на минерали от вулкана.От друга страна, езерото Batur пък е основният източник на вода за напояване на Бали.
Kintamani Bali

Вижте и втората част на най-добрите места в Бали

Share.

Leave A Reply