Интересни факти за Франция

0

Френски флагРазпрострираща се на площ от около 211 209 квадратни мили, Република Франция е дом на над 65 милиона души. Това е петата по големина икономика в света и втората по големина нация в Европа. Освен силната си икономика, страната и до ден днешен пази различното си културно наследство. Девствени плажожве, архитектурни чудеса като Айфеловата кула, катедралата Нотр Дам и Лувъра са основните туристически актракции. Тук сме събрали някои от най-интересните факти събрани по пътя от управлението на Юлий Цезар до световно развита икономика.

Интересни факти за Франция

– Макар и само с размера на Тексас, Франция има седем планини и пет главни речни системи
– Това е най-голямата нация в Западна Европа, която граничи редом до Испания, Италия, Швейцария, Германия, Белгия, Люксембург, Андора и Монако.
– Франция е дом на 29 обекта, които са включени в световното наследство на ЮНЕСКО, като абатството Мон Сен Мишел, Версайския дворец и катедралата Шартр.
– Страната има близо 3000 мили морски бряг, с три големи водни тела: Атлантическия океан, Средиземно море и Ламанша.
– Сватбата на Елеонор Аквитаска с бъдещия крал на Англия – Хенри II  довеждат до британско владичество във Франция в продължение на 300 години.
– Има около 6 милиона посетители годишно, които идват да видят Айфеловата кула
– Френското вино е изключително популярно по целия свят. Страната е един от най-големите производители на вино в света. Има 17 различни лозаро-винарски райони като Бордо, Бургундия, Шампан, Лоара и Прованс, които продължават традицията на вино във Франция.
– Тук се намира единствения Дисниленд в Европа, който е разположен близо до Париж.
– Подземния железопътен тунел, свързващ Folkestone, Kent в Англия и Coquelles, близо до Кале във Франция.
– Най-известното колоездачно състезание в света – Тур дьо Франс е ежегодно състезание, което обхваща 2100 мили и продължава 23 дни.
– Първият полет на „Конкорд“ се е състоял през 1969 г. от френския град Тулуза, един от центровете на космическата индустрия в Европа.
– Французинът Шарл Перо, който е известен като един от най-добрите автори на детски книги – Котаракът в чизми и Спящата красавица.
– Статуята на свободата, един от най-широко признатите структури на САЩ, е направена във Франция. След това е подарена на САЩ през 1886 г. за да отпразнува своята годишнина. В действителност, лицето на статуята се смята, че е по подобие на Юджийн Бойер, съпругата на Айзък Сингер, известен производител на шевна машина.
– Деня на шегата е създаден във Франция през 1564 г. когато страната започва да отброява летоброенето по григорианския календар и 1-ви април става началото на годината.
– Франция е дом на TGV – Train a Grande Vitesse, френския високоскоростен влак. Този влак поставя рекорд за най-бърз влак, когато неговата скорост достига 357 mph на 3 април 2007 г.
– Франция също е дом на Лувъра, един от най-големите музеи на изкуството в света.
– Франция е мястото, където готик изкуство и бароковия стил на архитектурата са били родени.Това е причината, поради която има множество катедрали и сгради, които са чудесен пример за готик изкуство.
– От френските Алпи до прекрасните средиземноморски плажове. Франция е една от най-посещаваните страни в света. През 2007 броя на туристите достигна повече от 81,9 милиона души. Този брой е по-голям от населението на цялата страна!

Франция е невероятна нация.Очарованието на Стария свят, който все още пази архитектурното си великолепие, заедно с главозамайваща модерност.

Share.

Leave A Reply