Турция – люлката на цивилизациите

0

Турция е била наричана „люлката на цивилизациите“ и всеки който пътува през тази земя ще разбере какво точно се има предвид с тази фраза. Турция разполага с богата култура и историческо наследство от цивилизации като Лидийската, Йонинската, Римлянска, Византийска и Османска също. С всичките древни обекти и руини, пръснати из цялата страна, всички тези цивилизации са оставили своя отпечатък върху страната. Тук ще ви запознаем с основна информация за Турция, както и за места, които пазят много тайни и истории.

Ефес
ЕфесРуините на Ефес са едни от най-големите архиелогически обекти в света. Той се намира на 75км. южно от Измир. В елинистичната епоха, Ефес се е превърнал в най-гъсто населеният град в Мала Азия с население от 200 000 души. Градът достига пика на своята слава по време на римското владичество и се превръща в много важен търговски център. Също така е водещ политически и интелектуален център. Тук се е намирал храмът на Артемида, който е включен в списъка на седемте чудеса на древния свят.
Ефес също се очертава като един от основните центрове на ранното християнство.При едно от своите мисионерски пътувания, Свети Павел остава тук за повече от три години. Смята се също, че след разпъването на Христос, Дева Мария идва в Ефес, където живее до смъртта си. През 431 година тук се провежда Третия вселенски събор. Близо век по късно, император Юстиниан построява масивна църква, където се е смятало, че е погребан Свети Йоан. Всичко това правят Ефес във важен център за поклонение през средновековието.
В руините на града ясно се отличават театър, фитнес зала, стадион, църквата Дева Мария, храма на Серапис, храма на Адриан, фонтана на Траян, храма на Домициан, както и градска библиотека.

Памуккале
Този поглед на грандиозна красота се намира във вътрешността на района на Егейско море.Тераси с височина над 300 метра, състоящи се от слоеве на натрупана варовикова утайка, която през вековете се е оформила като подземен извор с гореща минерална вода. Погледнато от равнината, това място изглежда като снежно бели замъци, което означава и името му „Памучен замък“.

Троя
Древният град Троя се намира на 30 км югозападно от провинция Чанаккале в района на Мраморна Турция. Това е един от най-важните исторически градове на Анадола. Археологическите разкопки са разкрили девет отделни периода на заселване в този град, включително и руините на величествени градски стени, храмове и театри. Най-ранното селище тук датира от края на римския период. Известните троянски войни, изобразени в епичната Илиада на Омир са се провели точно тук, около 1200 г.пр.Хр. Символичен дървен кон в града е посветен на тази легендарна война.


Немрут

Антиох I, владетел на Кралство „Commagene“ в първи век пр.Хр. построява величествена надгробна могила на върха на планина Немрут. Могилата се състои една дузина гигантски статуи на орли, лъвове и древни богове, олицетворяващи Антиох I.
В момента от статуите са останали единствено техните глави, но въпреки това, те са в доста запазен вид , от който може да се добие представа за величието на могилата.

Share.

Leave A Reply