Лятна ваканция в Алания

0

Турските курорти са били винаги едни от  най – предпочитаните за лятна ваканция. Алания не прави изключение от правилото.

Алания
Курортното място се предпочита както от семейства, така и от млади туристи, търсещи удоволствия и приключения. Алания е град с малки размери. Той се разполага в подножието на Тороските планини. Красотата на природата е представена от плодородни насаждания от лимонови и портокалови дръвчета. На около 120 километра от Алания се намира летище Анталия. В древността, населеното място било използвано като пристан за кораби на пирати. Едва след превземането на градчето от турските племена се забелязало развитие в икономически аспект.
От 1471 година, Алания е официално в границите на турската държава. Днес, в градчето все още могат да бъдат видяни древни останки от миналото. Сред най – забележителните са визайнтийската крепост ( разположена на върха на планината ), руините на джамия, закрития базар и кервансарая. Интерес за туристите представляват и останките на воден резервоар, осмоъгълната Червена кула и корабостроителницата.

По отношение на природните забележителности, сталактиковата пещера Дамлаташ е сред най – популярните. Разположението и е в подножието на хълм. Върху него е издигната цитадела. Ако туристите наемат лодка ще успеят да се доберат и до останалите известни пещери в района.

Местните обичаи и традиции могат да бъдат разгледани в етнографския музей на Алания. Археологическият музей разкрива богати колекции от местни находки. Турският курортен център предлага както исторически и природни забележителности, така и модерен начин на живот и забавление. По – новата част на курорта посреща туристите с улици, които са покрити с калдъръм. Местните хотели са от висока категория и предлагат скупоструващ лукс и комфорт. Пристанището е средище на акостирали големи яхти, кораби и по – скромни рибарски лодки. За да се стигне до пристанището се минава по специално обособен път. Той е изпълнен с малки магазинчета, които предлагат най – разнообразни сувенири. Сред най – атрактивните са бижутата и кратуни, които са изрисувани с традиционни мотиви.

По отношение на местното население се наблюдава разнообразие. Първоначално, в курорта пребивават единствено турски граждани. С течение на времето, потокът от туристи от Западна Европа се засилва. Някои от пристигналите тук туристи не успяват да си тръгнат. Останалите чужденци в курорта си закупуват вили и имоти, които застрояват. В сезона на летните горещини, по улиците на Алания може да се чуе всякаква реч – турска, английска или скандинавска. Средновковната крепост Селджук е притегателен център за историци и археолози изучаващи могъществото на Османската империя. Днес, тази крепост е превърната в един от символите на Алания.

Share.

Leave A Reply